Recente berichten

Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
Hobby Projecten / Electrodelassen met capaciteitstarief? (Vlaams/Belgisch probleem)
« Laatste bericht door Michel.C Gepost op 14 april 2024, 16:01:06 »
Hallo,

Enkele jaren geleden kocht ik een tweedehandse Selco Genesis 130 (lassen met beklede elektrode). Enkel om een paar maal per jaar een hobby-klusje uit te voeren. Echter, vorig jaar werd er ook bij mij (in Vlaanderen) een digitale elektriciteitsmeter geïnstalleerd. Dit maakt dat mijn elektriciteitstarief nu wordt bepaald op basis van het piekvermogen.
Daarbij wordt telkens gewaarschuwd om bijvoorbeeld nooit een vaatwasmachine en (kleding)wasmachine tegelijk te laten werken (elk +- 2.700W). Dit geeft een piekverbruik dat je tarief mede bepaalt.
Maar wat nu met het gebruik van een lastoestel? Volgens mij ligt het vermogen hiervan véél hoger, zodat dit een piek kan geven die je maandenlang voelt in de portemonnee.
Een kleine berekening van het vermogen: P = U x I = 220V x 150A = 33.000W (!)
Heeft iemand hier ervaring mee? Tips voor gebruik van het lastoestel onder capaciteitstarief? Een andere visie? ...

Alvast bedankt.
Michel
2
Tig (Tungsten Inert Gas) / TIG toorts gasbescherming bij eerste ontsteking
« Laatste bericht door Ron1979 Gepost op 9 april 2024, 11:28:34 »
Bij de eerste ontsteking na opstarten van mijn Rowac TIG machine is vaak een slechte gasbescherming van het smeltbad en verbranding/porositeit in de las waarneembaar.
Wat zou(den) de oorza(a)k(en) kunnen zijn van dit gedrag?
3
Hobby Projecten / Brommer [meeste Puch] projectjes
« Laatste bericht door Ron-Looij Gepost op 9 april 2024, 11:23:22 »
Goedemiddag, laat ik ook meer eens een topic aanmaken voor mijn hobby.
Toen ik 16 werd kocht ik een Puch om mee naar school [in Den Helder, 12km verderop] te rijden. Dat ene Puchje werd snel uitgebreid met reserve onderdelen en tegen de tijd dat ik een autorijbewijs had, had ik een flinke verzameling. Ik deed namelijk ook weleens reparaties- en opvoerklusjes voor mensen uit het dorp.
In de COVID-tijd heb ik dit weer opgepakt en ik probeer nu iedere week een keertje op de brommer naar mijn werk te rijden. Ik heb wat roestplekjes op het frame aangepakt en een uitlaat pas gemaakt. Zal daar nog weleens foto's van plaatsen.
Heb nu een vraag: Is er hier iemand die weleens een Bing-carburateur heeft gelast? Ik heb een aantal gescheurde en vind weggooien eigenlijk zonde...
4
Las processen algemeen / 2.5 mm elektrode blijven plakken
« Laatste bericht door Alshetmaarvastzit Gepost op 1 april 2024, 15:12:50 »
Hallo,
Ik had laatst 2.5 mm elektrode (rituelen 7018) bij hbm besteld.
Ik ging ze vandaag proberen maar ze blijven maar plakken
Toen had ik het apperaaf op 150 ampère gezet en nog steeds blijven ze plakken terwijl ik met een 3.25 mm elektrode op 100 ampère prima kan lassen.
Het materiaal is schoon en ik heb goede aarde.

Waar ligt het aan? Alvast bedankt
5
Mig/Mag (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) / Elektra Beckum 160/60 ET en plaatwerk lassen...
« Laatste bericht door MennoR Gepost op 26 maart 2024, 17:04:30 »
Eerder vandaag heb ik me hier aangemeld en voorgesteld. Daarin gaf ik al aan dat ik vragen zou kunnen hebben over MIG/MAG-lassen. Hier gaat 'ie dan:

Een vraag over de 'stappen' van een Elektra Beckum machine.

Ik heb links en rechts gelezen en gezien (en Rustbusters' cursus gevolgd) dat je ± 40Amp per mm plaat moet aanhouden. En 1:10 qua gastoevoer. Dus: 1mm plaat is 10 l/hr gastoever. Maar dat ik boeken- en socialmedia-wijsheid.

De EB 160 die ik heb, heeft 6 instelbare stappen. Het is een 3 fasen/1 fase-machine en ik gebruik het met 230V. Dus ik vermoed dat stap 5 en 6 alleen te doen zijn met krachtstroom(?). Voor het werken aan plaatwerk van een klassieker (ik schreef eerder al dat ik er eentje geërfd heb), werk ik met 1mm 'zinker' plaat. Dat is me aanbevolen. Maar... hoeveel is dat nou per stap? Is stap 1 ongeveer 1/6 deel van 160Amp? Of...

Ik heb gisteren -na een maand oefenen op metalen strookjes- een stukje metaal ingelast in bovengenoemde klassieker. Wat een ramp! Stand 2, 8l/hr en ik brandde de gaten erin.

Vandaag opnieuw geoefend met stukjes zinker. Nu op stand 1. Ik krijg wel een mooi sissend geluid, dus ik denk dat de draadtoevoer wel goed staat. Maar verder..

6
Tig (Tungsten Inert Gas) / Lorch 220 A-C/dc
« Laatste bericht door Magicwave Gepost op 26 maart 2024, 16:43:53 »
Hallo, ik heb een foutmelding met mijn Lorch HT 220 ac/dc, het volgende doet zich voor, alles werkt, machine start goed op ,maar zodra ik de knop van mijn Toorts indruk krijg ik de melding E9 ,ook als ik met electrode probeer te lassen en sla aan op het materiaal springt de machine meteen op E9
Iemand een idee wat dit kan zijn?
Groetjes Math
7
Even voorstellen / Even voorstellen
« Laatste bericht door MennoR Gepost op 26 maart 2024, 13:06:19 »
Goedemiddag,

Net aangemeld hier. Mijn naam is Menno en ik woon in het midden van het land. De reden om hier te willen lezen (en evt te posten): ik heb een klassieke auto geerfd van een oud-studiegenoot die helaas is overleden. Ooit is hij met de auto begonnen en door verdrietige omstandigheden is hij nooit verder gekomen dan wat ruw laswerk.

Ik ben gepensioneerd en heb naast tijd, gelukkig genoeg ruimte bij huis om aan de auto te werken. Lassen hoort daar ook bij. Had ik nog nooit gedaan en heb als eerste stap een lascursus bij Rustbuster gevolgd. (Je moet ergens beginnen. Misschien had ik hier op dit forum moeten beginnen... Maar goed).

Nu met een tweedehands Elektra Beckum in de schuur aan het 'braden' geslagen. Braden is misschien nog wel te positief. Daarover zal ik wel wat melden en vragen in het MIG/MAG-deel van het forum!

8
Elektronica / Uitleg type plaatje lasapparaat
« Laatste bericht door deklusketier Gepost op 21 maart 2024, 16:56:14 »
Hallo,

Is er iemand dit mij kan uitleggen hoe ik het typeplaatje van een lasinverter moet lezen.
En hoe dit zich uiteindelijk vertaald in het juist afzekeren in een verdeler.
En is het mogelijk om hier een rekenvoorbeeld van te maken, alvast super bedankt!
9
Tig (Tungsten Inert Gas) / Absoluut beginnersvraagje: compatibiliteit Lorch toorts
« Laatste bericht door beginner Gepost op 21 maart 2024, 09:28:41 »
Een absoluut beginnersvraagje.

Ik heb recent een Lorch Handytich 180 DC control pro aangeschaft. Voorheen heb ik enkel met electrode gelast met een toestel waar ik geen toegang meer toe heb. Nu dus de Handytich gekocht, in eerste instantie om een paar herstelwerkzaamheden in en rond de woning uit te voeren met electrode; maar ik zou ook heel graag proberen met de Tig aan de slag te gaan.

Bij het toestel zit een Tig toorts van Lorch zelf (ongeveer dezelfde als gebruikt werd bij de test met de AC/DC handytich elders op dit forum).  Het is een type 17 luchtgekoelde toorts. De aansluiting op de machine is wat speciaal denk ik: gas loopt door het midden van de connectie op de inverter, de rest van de communicatie met het toestel gebeurt door een kleine minijack vooraan de machine (niet via een meerpinsconnector zoals je meestal ziet). Bij de toorts zit niets van onderdelen (spantangen, gasdifuser, toortscap achteraan, gaslensen).

Vandaar mijn vraag: zijn deze onderdelen universeel en uitwisselbaar met toortsen van andere merken zoals mulax, binzel... dingen die je courant op de webshops vindt, Is een toorts 17 compatibel met alle andere merken of kan de schroefdraad en de diameter van de onderdelen verschillen?

Alvast bedankt voor de hulp...
.
10
Gereedschappen / Werktafel verrijdbaar maken
« Laatste bericht door Plipmanjan Gepost op 21 maart 2024, 07:06:20 »
Dag forummers,
Ik wil een bestaande houten werktafel af en toe kunnen wegrijden. Daarvoor moet er met een simpele handeling (pedaal, slinger, snoerloze boormachine even ergens op oid) onder elke hoek een zwenkwiel ‘getrapt’ kunnen worden zodat de tafel bv een halve centimeter omhoog komt. Eenmaal op bestemming, moet de tafel met een even simpele handeling weer terug kunnen komen op zijn houten poten.
De tafel is ca 2,5 x 1,2 m en weegt een paar honderd kilo.
Heeft er iemand mss een foto van zo’n zelfbouw projectje, ter inspiratie?
Dank.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
anything