Recente berichten

Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
Tig (Tungsten Inert Gas) / binnenhoeklas alu hechting
« Laatste bericht door streetscreamer Gepost op 14 april 2021, 22:59:33 »
Beste lasforummers,

Een paar maandjes speel ik nu met een Rowac AC/DC machine, best naar tevredenheid. Geweldig hoe op fora als deze en natuurlijk ook youtube veel leerzaamste vinden is.
Toch wil ik even wat voorleggen waar ik voor mijn specifieke situatie een oplossing zoek.

Het betreft het maken van een hoeklas met aluminium. Ik heb een tankje gemaakt waar AN koppelingsbungs op gelast moeten worden.

Plaatdikte tank is 2mm, de bung heeft een "lijf" van zeker 4mm. Volgens de Fronius app heb ik het amperage al even opgeschroefd van 70 (prima voor buitenhoeklas) naar 100 Amp. Materiaal is gereinigd met aceton, geborsteld met rvs in 1 richting en daarna nogmaals met aceton gereinigd. AC balance op 35%, frequentie maximaal op 100 Hz. 2,4mm wolfraam, 2mm toevoeg. Cup 6, 12 l/min argon.
Met de power van 100 Amp zie ik de boel wel goed snel schoon worden, maar diep in de groef blijft dat wat achter bij de rest. Je ziet dan de druppel van het toevoegmateriaal wel mooi contact maken met de randen, maar diep in de V groef lijkt het minder.

Aangezien ik een gelijksoortig probleem heb geconstateerd bij dergelijke bungs op een professioneel gelaste tank (deze zweette er langs en bij kaalslijpen kwam gewoon ongehecht materiaal tevoorschijn) lijkt het niet alleen mijn probleem te zijn.

Wat zou ik kunnen doen om mijzelf te verzekeren van hechting diep in de groef... ik heb nu juist weer lager amperage gebruikt maar dat maakt de las erg breed en minder fraai. Zou een pulsstand mij kunnen helpen? Bij buitenhoeklas gaat dat altijd erg lekker (2mm plaat tank op 120 Amp 45%, 10 Amp 55%, 1 Hz)
Ik verneem het graag!
2
Mig/Mag (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) / Stekend of slepend lassen?
« Laatste bericht door Paul74 Gepost op 14 april 2021, 20:18:12 »
Goedeavond allemaal.

Over deze kwestie hoor ik verschillende meningen van mensen die ik hoog heb zitten op lasgebied dus ik dacht laat ik het hier eens vragen hoe er over gedacht wordt. :)

Ik moet met MAG vullagen in een V-naad leggen, materiaal is 12mm dik.

Kunnen jullie je er in vinden dat je dit altijd slepend moet doen omdat dit de kans op bindingsfouten aanzienlijk verminderd?

Ik ben benieuwd!

3
Mig/Mag (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) / Aanschaf trafo machine geschikt voor 0,7 mm plaat
« Laatste bericht door Gertram Gepost op 11 april 2021, 15:25:32 »
Mijn oude Elektra Beckum CO2 120/20T geeft op lage instellingen van spanning en draadtoevoer een wat wisselend resultaat. De Saabs waar ik aan las hebben op veel plekken 0,7 mm plaat. In de praktijk ligt de las er te veel op en brandt het regelmatig door met als gevolg veel ergernis en bijslijpen. Af en toe heb ik een plekje waar het goed heeft gevloeid maar dat is helaas zelden. Ik hoop dat dit beter kan.

Mijn werkplaats is onverwarmd. Ik ben benauwd voor de reparatiekosten van een elektronisch geregelde machine. In principe moet de machine de rest van mijn leven blijven werken en daarom denk ik aan een trafo machine.
Ik wil geen Chinees en geen Amerikaans product.
Een lager ampŤrage is naar ik aanneem beter geschikt voor dun blik. Trafo machines beginnen bij 20A.  Is het voor 0,7 mm staal veel beter om voor een machine met 20A ondergrens te kiezen dan voor 25A?
Daarnaast neem ik aan dat meer spannings stappen in de praktijk ook helpen. Ik heb nu slechts de keuze uit 4 stappen.

Ik neig nu naar de Migatronic Automig 273 met 4 rol aandrijving en puls/interval, deze is momenteel in actie. Start vanaf 20A en heeft 10 spanningsstappen. Ä1567,- incl. BTW.


De specificaties. De 223 is qua spanning nauwkeuriger af te regelen maar is niet verkrijgbaar met 4-rol aandrijving en is momenteel duurder omdat hij niet in de actie is.


Tweede keus is een Lorch M222. Stukje goedkoper maar start vanaf 25A en heeft slechts 6 spanningsstappen. Ä1295,- incl. BTW.
Adviezen hoor ik graag, het wordt een hele uitgave.
4
Even voorstellen / Saab hobbyist
« Laatste bericht door Gertram Gepost op 11 april 2021, 14:30:35 »
Al een tijdje meelezend lid. Voordat ik advies vraag over de aanschaf van een nieuwe machine tijd om me even voor te stellen. In het dagelijks leven ben ik servicemonteur brandmeldinstallaties. In de vrije tijd sleutel ik aan oldtimer en youngtimer auto's en motorfietsen, voornamelijk Saabs.

Mijn 900 Aero uit '85.


De 900i uit '88 van mijn vriendin met op de achtergrond mijn 9000 2.3i uit '95.


De Elektra Beckum CO2 120/20T waar ik het MAG lassen mee geleerd heb (met vallen en opstaan).


De '88er is in de 15 jaar dat we hem hebben op onnoemelijk veel plaatsen gelast. Wielkasten, schokbrekersteunen, asdoorgangen, bodemplaat, dorpel. Een paar plaatjes.


5
Even voorstellen / Even voorstellen
« Laatste bericht door mcoll Gepost op 11 april 2021, 00:01:06 »
Hi, ik ben Maarten, heb een ontwerpbureau met een kleine werkplaats en omdat we ons aan het oriŽnteren zijn op het aanschaffen van een tig las apparaat kwam  ik op dit forum.
.
We werken vooral met fijn werk (fijn draad en dun staal)
Wat we nu vooral solderen. Maar zoeken meer stevigheid en mogelijkheden (bijv. Aluminium)

Het is al een hele tijd geleden dat ik gelast heb (tijdens mijn opleiding) dus het is al leerzaam om alle verhalen hier te lezen.


6
Las processen algemeen / Beginners vraag
« Laatste bericht door Kansloos Gepost op 9 april 2021, 10:32:32 »
Goede morgen allemaal.

Ik heb mij gister aangemeld en vandaag al een aantal vragen voor jullie.

In mijn voorstel topic heb ik aangegeven dat ik altijd geÔnteresseerd ben geweest in het lassen maar nog nooit gedaan heb. Wel heb ik al redelijk wat filmpjes gezien van oa. Harry the ferry man maar dat is toch wat anders  :D. Ik wil nu de knoop doorhakken en kijken hoe ik hier het beste mee kan beginnen en daarom vraag ik jullie om hulp.

Is het handig om eerst een basis cursus te gaan volgen of is het handig om het gewoon te gaan doen.
Als het handig is om het gewoon te gaan doen dan zit ik te twijfelen tussen de volgende opties. Ik zou graag alle 3 de lasprincipes willen proberen en niet een godsvermogen uit te geven.
als het handig is om te beginnen met een basis cursus hoor ik graag jullie ervaringen/ aanbevelingen.

Ik zat zelf te kijken naar de HBM 230 ci synergic of een Jasic mig200 multi synergic voor als ik zelf aan de slag zou gaan.
Ik zou tuurlijk ook iets via marktplaats kunnen kopen maar ik heb 0 ervaring en dus geen idee waar ik op moet letten. Daarom zat ik aan de boven vermelde spullen te denken.
Ik zou het leuk vinden om van jullie input te krijgen in mijn dilemma's.

7
Even voorstellen / Voorstel rondje.
« Laatste bericht door Kansloos Gepost op 9 april 2021, 10:21:44 »
Goede morgen allemaal.

Ik ben Tim Oostendorp 38 en kom uit regio Rotterdam.
Ik ben mij aan het oriŽnteren in het lassen. Ik heb veel filmpjes gezien van oa. Harry the ferryman (HBM) en diverse anderen. Gister zag ik dit forum en dus gelijk aangemeld.

Lassen heeft mij altijd geÔnteresseerd en ik zou er nu graag een keer aan willen beginnen.
Ik ben zelf motor rijder en daar kan het erg handig voor zijn. Maar ik wil ook kijken of ik leuke dingen voor in en rondom het huis kan maken. (stalen binnendeur kozijn, convectie haard, bbq enz.).

Nu zit ik een beetje te dubben over wat te doen.
Maar daar zal ik in de daarvoor bestemde topic wat plaatsen.

Ik hoop hier op het forum leuke dingen te leren en uiteindelijk ook nuttige dingen te kunnen bijdragen.

Mvg
Tim
8
Verspanend / Evolutio
« Laatste bericht door mestyle Gepost op 6 april 2021, 11:35:05 »
Wie heeft er hier ervaring met evolution afkortzagen.
Ben eigenlijk opzoek naar een nieuw kap verstek zaag en nu zie ik die van evolution dat je daar ook makkelijk alu en staal met 1 blad kan doen. Lijkt me beetje dat je overal wat op inlevert. Het gaat mij voornamelijk voor hout. Voor metal leen ik meestal het lintzaagje van me pa maar als dat me zo een ook zou kunnen ( het lawaai voor lief nemen) zou dat ook een uitkomst bieden

Ben benieuwd
9
BMBE (Booglassen Met Beklede Elektrode) / problemen met REON60 7016H8 electrode
« Laatste bericht door boer auke Gepost op 4 april 2021, 12:35:40 »
Hallo

ik ben sinds een maand aan het hobbylassen. Ik heb voor het normale werk de 2.5 en 3.2 6013 electroden en dat gaat mooi.
Omdat ik ook wilde leren stapelen( PF) heb ik 7016 gekocht.
Probleem is dat de vlamboog  soms in 1 x stopt en ik de electrode niet weer kan aanstrijken, De kerndraad is meer gesmolten dan het omhulsel dus hij kan geen contact maken. Even over een vijl heen halen en hij doet het weer.
Soms kan ik ook een hele rups maken met 1 electrode . Met de volgende stopt hij spontaan na 4 cm er mee.
Wat doe ik fout?
Ik heb een inverter . Electrode op de + en las op 90 amp

10
Even voorstellen / Even Voorstellen
« Laatste bericht door Netsa Gepost op 1 april 2021, 13:41:32 »
Hallo, mijn naam ik Henk en ik ben sinds een jaartje bezig met leren lassen ( dmv youtube filmpje bekijken) en heb een oude lastrafo en sinds kort een Mig/Mag in het bezit. Ik ben nu bezig om een lastafel te maken en de bijbehorende klemmen te maken. Mijn achtergrond is elektro/elektronica maar metaal bewerken is een hobby geworden sinds begin van Corona.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
anything