Onderhoud machinepark

Auteur Topic: Onderhoud machinepark  (gelezen 1048 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2145
Onderhoud machinepark
« Gepost op: 10 juli 2016, 23:24:37 »
We weten allemaal dat onderhoud aan apparatuur noodzakelijk is.

Onze auto laten we (meestal) op tijd een onderhoudsbeurt geven want we vinden het vervelend als op een mooie zondag, als de hele familie in de auto zit klaar om naar bijv. de Efteling te gaan, de auto het niet doet.

Onze apparatuur waarmee we geld moeten verdienen zoals lasapparatuur  daar wordt vaak niets aan gedaan. Het argument is soms dat de apparatuur voor industriŽle omgevingen gemaakt is en er dus tegen moet kunnen. Soms wordt ook tijd als argument genoemd.

Onderhoud kan je plannen en komt dus meestal niet ongelegen. Een storing daarentegen aan een machine komt uitsluitend als je hem nodig hebt en dus ongelegen. Doordat je met een slecht onderdeel doordraait totdat de machine daadwerkelijk stopt is de schade vaak een stuk groter en dus de reparatiekosten hoger. Ook de stilstandtijd van de machine is dan vaak langer.

Dus onderhoud kan onverwachte stilstand voorkomen. Kosten van onderhoud is van te voren bekent maar niet is aan te tonen dat je met dit onderhoud grote storingen en dus stilstand tijdens productie kan voorkomen. Hier zal voor een belangrijk deel de ervaring van onderhoudsmensen de doorslag moeten geven. Vanuit de administratie/boekhouding  wordt er anders over gedacht.

Hierbij een voorbeeld van zo'n onderhoudsprobleem.
De print op plaatje 1 betreft een netfilter van een 400 Amp AC / DC Tig lasmachine.
Deze machine wordt op een afdeling gebruikt waar uitsluitend aluminium verwerkt wordt. Al het materiaal wordt hier gezaagd, geslepen en gelast. Mogelijk mede door de grote ventilator achter in de machine is er nogal wat (aluminium) stof de machine ingezogen. Dit materiaal is ook op de print van het netfilter terecht gekomen.
Na schoonblazen van de print zie je duidelijk de brandsporen op de print. Er is dus overslag geweest tussen de verschillende aansluiting waartussen de netspanning van 400 V. ac staat. Kosten van de print plm  Ä  350 en levertijd was niet helemaal duidelijk maar zeker een week. Dus stilstand van de machine minstens een week plus de kosten.
(plaatje 2 en 3)  Eerst maar de componenten rond het verbrande gedeelte verwijderd. Op de soldeerzijde de vlakken rond de te solderen vlakken grondig schoongemaakt. Je wil na het solderen geen soldering bestaande uit soldeer en  in dit geval rode afdeklak. Dit  zou in de toekomst zeker tot storingen gaan lijden.
De verbrande plekken schoongemaakt en afgedekt met een laagje epoxy. Dit om een nieuwe overslag over de beschadigde plekken te voorkomen. De grote 3 fase ontstoorspoel en 3 nieuwe ontstoorkondensatoren geplaatst en de print kan weer terug in de machine welke inmiddels een grondige schoonmaakbeurt heeft ondergaan.


Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything