RIFA ontstoor condensatoren

Auteur Topic: RIFA ontstoor condensatoren  (gelezen 827 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2144
RIFA ontstoor condensatoren
« Gepost op: 1 juni 2016, 11:35:22 »
Ontstoorcondensatoren kunnen van het merk RIFA zijn met type aanduiding PME 271. Dit zijn papier gewikkelde exemplaren specifiek voor ontstoor functies op signaal-en voedingslijnen. Het type ontstoorkwaliteit is X2. Je vind ze veel op de randen van de print waar de aansluitconnectors zitten. Hier direct achter zitten dan de ontstoorcondensatoren.
Na 25 jaar en meer onder soms barre maar ook industriële omstandigheden droogt de beschermende buitenzijde van de condensatoren uit en ontstaan barsten in de kunststof buitenzijde. (zie foto 1). Op den duur zal zich stof, vocht en vuil in deze barsten ophopen. Dit zal na verloop van tijd resulteren in kortsluiting in de condensator. Soms openbaart dit zich doordat de condensator openbarst (zie foto 2)
Een goede oplossing is dus indien dit verschijnsel van barsten zich voordoet alle condensatoren van dit type te vervangen. Let erop dat ze alleen vervangen mogen worden met dezelfde waarde (capaciteit) en van het type X2.

Voor het solderen eerst de beschermlak van de print verwijderen. Daarna de oude soldering verwarmen en onder toevoeging van wat nieuw soldeer de condensator zachtjes aan één zijde iets los trekken. Doe dit daarna ook aan de andere aansluiting. Steeds een klein stukje per kant. Als je probeert in één keer de condensator eruit te krijgen heb je grote kans om de print en met name de printbanen ernstig te beschadigen. Bij dubbelzijdige printen zijn de aansluitpunten van de condensatoren vaak aan twee zijden van de print verbonden met de printbaantjes. In het gat van de aansluiting zit dan een doormetalisering. Dit is een verbinding tussen boven-en onderzijde van de print. Als je teveel mechanische kracht uitoefent tijdens het verwijderen van het component dan zal deze doormetalisering beschadigd raken of mee gaan met het pootje van het verwijderde condensator. Er is dan geen verbinding meer tussen bovenzijde en onderzijde van de print en de print zal dan niet meer functioneren. Wees dus voorzichtig met soldeerwerkzaamheden.
Na het verwijderen van het betreffende component het soldeervlak reinigen met bijv. een acetonachtig product. Aceton lost ook plastic op dus wees er voorzichtig mee. Daarna kan de nieuwe condensator gemonteerd worden. Na het schoonmaken van de soldering de print weer even aflakken zodat hij beschermd is tegen vuil en vocht van buitenaf.

Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem