Tantaal condensatoren

Auteur Topic: Tantaal condensatoren  (gelezen 2327 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2714
Tantaal condensatoren
« Gepost op: 4 mei 2016, 00:14:10 »
Tantaal condensatoren werden vroeger veel gebruikt om stoorsignalen op voedingsspanningen te onderdrukken. De inwendige weerstand (ESR-waarde) van tantaal condensatoren was vroeger lager dan de standaard electrolitische (elco) exemplaren. Hoe lager de ESR-waarde hoe beter de electronische componenten beschermd werden tegen stoorsignalen. Inmiddels is de kwaliteit van de elco's dermate verbeterd dat tantaal condensatoren steeds minder worden toegepast.
De reden van de betere condensatoren is de opkomst van kleine electroniscche voedingen, de zogenaamde stekkervoedingen. Deze werken op hetzelfde principe als de inverters op hogere frequentie en hebben daarom condensatoren nodig die beter geschikt zijn voor deze hoge frequentie en moeten dus bij die hogere frequentie een lagere ESR-waarde hebben.
Er zijn nog veel oudere printen in omloop uit de jaren 80 en 90 welke ruim voorzien waren van tantaal condensatoren. Deze zijn inmiddels aan het eind van hun levensduur. Het resultaat is dat ze één voor één sneuvelen. Soms, zoals op foto 1, is de condensator geheel verdwenen. Er staan dan alleen nog twee aansluitdraadjes. Op zich zal de print nog wel werken alleen een deel van de ontstoring van de componenten is niet meer aanwezig. Dit kan schade aan electronische componenten veroorzaken.
Op foto 2 is te zien dat de tantaal condensator te heet geworden is mogelijk door inwendige sluiting. In dit geval werkte de print niet meer omdat de voeding kortgesloten was.
Op foto 3 is te zien dat er soms flink wat van dit type condensator aanwezig kan zijn.
Het advies is dan ook al deze tantaal condensatoren te verwijderen en vervangen door een goede kwaliteit standaard elco's en de print kan weer jaren mee. 

Vergeet niet om vooraf aan de soldeeractiviteiten de beschermlak te verwijderen.
Als je dat niet doet dan moet je veel warmte in je soldering brengen om een smeltbad te krijgen. Vaak wordt de print dan ernstig beschadigd. Een mengsel van soldeer met beschermlak is niet een beste verbinding. Dit zal misschien in het begin nog wel werken maar op termijn zeker problemen geven.
Dus eerst beschermlak verwijderen. Dan het component verwijderen. Daarna met een goed oplosmiddel het soldeervlak reinigen en daarna pas het nieuwe component erin solderen.
Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything