Belangrijke wijzigingen in lasserskwalificatie volgens EN 287-1

Auteur Topic: Belangrijke wijzigingen in lasserskwalificatie volgens EN 287-1  (gelezen 4125 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman Pieper

  • Volledig forum lid
  • ***
  • Berichten: 1463
  • alleen samen kun je bruggen bouwen
Belangrijke wijzigingen in lasserskwalificatie volgens EN 287-1
« Gepost op: 23 oktober 2011, 23:57:31 »
 ((:edu Vanaf 1 juli 2011 is de nieuwe EN 287-1 in Europa van kracht welke een tussen oplossing is op een mogelijke internationaal geaccepteerde EN-ISO 9606-1.

De belangrijkste wijziging in deze nieuwe norm is dat hoeklassen niet meer mee gekwalificeerd zijn bij een proeflas in stompe las.
Betekent dat veel bedrijven binnenkort te maken krijgen met het opnieuw kwalificeren van hun lassers voor hoeklassen.

Daarnaast zijn de lasposities gewijzigd voor PF en PG in pijp (EN-ISO 6947) welke in de nieuwe EN 287-1 worden aangehouden. PF is PH geworden en PG is PJ geworden. Voor plaat blijven wel gewoon de lasposities PF en PG bestaan.
Er staan nog wel een paar andere wijzigingen in de norm maar dit zijn de wijzigingen die het meeste invloed hebben op bestaande en nieuwe certificaten.

Overigens kunnen bestaande certificaten worden overgezet naar de nieuwe norm waarbij dan het geldigheidsgebied volgens de nieuwe norm gaat gelden, dus ook bestaande kwalificaties d.m.v. stompe lassen verliezen de geldigheid voor hoeklassen.

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 10 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything