Lasforum

Las processen en las apparaten => Elektronica => Topic gestart door: alpibucky op 10 oktober 2017, 14:28:20

Titel: Dalex GI130
Bericht door: alpibucky op 10 oktober 2017, 14:28:20
Besten,

Heb 2 jaar geleden een 2de hands "werkende" dalex inverter gekocht die niet meer werkte  : geen uitgangsspanning. Na opening heb vastgesteld dat een keramiche weerstand  10 ohms/17 W gebroken was.
Eerste gedacht : ze hebben het lasstoestel laten vallen (de behuizing was inderdaad lichtjes beschadigd). Heb het weerstand vervangen. Lasstoestel gaf opnieuw uitgangsspanning. Heb ondertussen het toestel niet meer gebruikt tot de laatste tijden.
Na een vijftal minuten (lasstroom 30 A), hoor ik een wat geluid in het lastoestel met een afschuwelijke geur tot het in panne vallen. Heb het lastoestel geopend om vast te stellen dat de door mij geplaatste weerstand doorverbranden was.
Na dieper onderzoek bleek dat deze weerstand eigenlijk een startweerstand is om de initiele laadstroom van de hoofdelko's te beperken. Zij wordt kortgesloten met relaiskontakten na een tijdje (enkele 100ms).
Wat blijkt : relais kon niet bekrachtigd worden. Doorgemeten : hoogohmige weerstand van zijn spoel.
Relais en 10 ohm weerstand vervangen -> Relais wordt nu bekrachtidg met normale spanning -> lastoestel OK.

Door het niet bekrachtigen van het relais ging het vermogen door de weerstand (ca 3 A), 10 ohm -> 90 W => doorverbranding

Les : Oppassen met 2dehandsen toestellen verkocht zonder testen. proberen info te vergaren ivm schema (soms onmogelijk) en/of principewerking en dan een beetje nadenken en proberen een antwoord te formuleren over waarom dit onderdeel is stuk.


Met vriendelijke groeten,

alpibucky