Lasforum

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) => Lasser ziektes => Topic gestart door: Patrick op 15 oktober 2010, 09:05:17

Titel: Parkinsonisme.
Bericht door: Patrick op 15 oktober 2010, 09:05:17
Wat is Parkinsonisme:
Parkinsonisme is een Neurologische aandoening.
We spreken van parkinsonisme als mensen klachten en verschijnselen hebben die ook voorkomen bij de ziekte van Parkinson maar die een andere oorzaak hebben, zoals een slechte doorbloeding van de hersenen, gebruik van bepaalde medicijnen of blootstelling aan giftige stoffen in de leef- of werkomgeving.
Dit laatste is het gevaar bij het beroep lasser, en dan met name door het inademen van Mangaan.

Oorzaak:
De Ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een afsterven van zenuwcellen in een diep in de hersenen gelegen gebied, de zogenaamde substantia nigra. In deze substantia nigra wordt normaal de chemische stof dopamine geproduceerd.
Dopamine is een boodschapperstof (neurotransmitter) die noodzakelijk is voor het goed functioneren van de verbinding van de hersenen, via ruggenmerg en zenuwen met de spieren. Waarom deze dopamine producerende cellen bij de Ziekte van Parkinson afsterven is nog onbekend.
Parkinsonisme kan behalve door de ziekte van Parkinson, ook veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding van de hersenen, gebruik van bepaalde medicijnen of blootstelling aan giftige stoffen in de leef- of werkomgeving.
In verschillende onderzoeken is gevonden dat parkinsonisme (wat) meer voorkomt bij mensen die blootgesteld zijn aan chemische stoffen zoals organische oplosmiddelen, cyanide, mangaan, koolmonoxide, koolstofdisulfide en bestrijdingsmiddelen, zoals disulfiram en organofosfaatverbindingen.
De kans dat er een oorzaak in het werk bestaat, is groter als de ziekte bij relatief jeugdige personen ontstaat.

Hoe herken je Parkinsonisme:
Stijfheid bij beweging, beven (vooral in rust), langzamer beginnen met bewegen en minder bewegen.
Dit kan leiden tot een verminderde gezichtsuitdrukking (maskergelaat), zachtere en monotone spraak, schuifelend looppatroon met minder meebewegen van de armen, startproblemen (moeite met opstaan uit stoel), kleiner handschrift, moeite met fijne vingerbewegingen
Door een verlies van houdingsreflexen is er vaak een slechter evenwicht (balans) en coördinatie.
Bijkomende klachten en verschijnselen zijn: depressie, emotionele onevenwichtigheid (labiliteit), geheugen- en slaapproblemen, problemen met plassen en ontlasting, moeite met kauwen en slikken, lage bloeddruk bij opstaan.
Niet iedereen met de Ziekte van Parkinson vertoont dezelfde klachten en verschijnselen en ook treden deze niet in een vaste volgorde op. In het begin van de ziekte zijn de klachten en verschijnselen vaak aan een kant van het lichaam duidelijker dan aan de andere kant.

Wat kan je er aan doen:
De beste therapie is waarschijnlijk een combinatie van lichaamsbeweging (oefeningen, soms fysiotherapie), gezonde voeding en medicijnen. Steun en informatie via medepatiënten via de Parkinson patiënten vereniging kan veel betekenen.

Voorkomen:
Voorkomen van blootstelling aan risicovolle stoffen door zorgvuldig werken en voorlichting.
Goede bescherming van huid en ademhaling.

Preventie:
Voor laswerk bestaan strikte voorschriften in beleidsregel 4.9-2. "Doeltreffende maatregelen bij blootstelling aan rook als gevolg van lassen, gutsen, plasmasnijden en solderen van metaal".
Afhankelijk van de gebruikte laselektrode, het soort beschermingsgas en de lasmethode moeten maatregelen genomen worden om lasrook en andere schadelijke gassen en dampen te laten verdwijnen.
Goede bronafzuiging, ruimteventilatie, lokale ventilatie (natuurlijk/ mechanisch) en indien dit onmogelijk is adembescherming door een filtermasker of een verse luchthelm (overdrukkap met externe luchttoevoer).
Op mobiele werkplekken kan een verplaatsbare lasdamp afzuiger met flexibele slang ingezet worden.