Recente berichten

Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
Las processen algemeen / 5 in 1 apparaat
« Laatste bericht door HulZeb Gepost op 26 juli 2021, 21:35:59 »

Hallo,

Ik kreeg het volgende doorgestuurd, een kickstarter voor een 5 in 1 apparaat (MIG, FCAW, MMA, TIG en plasma). Ziet er allemaal heel mooi uit. Zou dit wat zijn voor die prijs?

https://www.kickstarter.com/projects/yeswelder/yeswelder-firstesstm-mp200-5-in-1-welder-and-cutter/description

Ik las nu zelf een aantal jaar met een oude Telwin mastermig 300. Maar heb verder eigenlijk nul verstand van apparaten..

Ben benieuwd naar jullie gedachten?

2
Las processen algemeen / Zelf lassen constructiebalk IPE
« Laatste bericht door Tim_D Gepost op 26 juli 2021, 16:26:16 »
Goedemiddag,

We zijn een stal in eigen beheer aan het (ver)bouwen en nu willen we de stalen staanders (2 stuks), waar de schuine dragers voor de gordingen op komen, zelf gaan lassen. Het zijn IPE 180 balken waar eigenlijk alleen een grond/eindplaat aan hoeft en dan koppelstukken waar de schuine mee aan de staanders en aan elkaar komen zeg maar.

We hebben genoeg ervaring met het lassen aan auto's, plaatwerk en chassis(balken) maar wilden -gezien de buitensituatie- met elektrodes gaan lassen. Na wat zoekwerk werkt doorlassen het best met 2,5 en 1mm voorruimte en dan opvullen met 3,25 elektrodes. Maar moet het echt doorgelast worden?

Wie kan me zeggen met welke elektrodes en wijze van voorbewerken (alles schuin afslijpen en ruimte ertussen of gewoon 'koud tegen elkaar' lassen) het gewoon sterk genoeg wordt?

Als ik het goed gelezen heb, kan met 80/85A lassterkte al 10mm plaat gelast worden. Wie kan hiermee de beste wijze als tip geven?

Alvast bedankt voor het meedenken
3
Even voorstellen / WWelding stelt zich voor
« Laatste bericht door WWelding Gepost op 16 juli 2021, 11:01:14 »
Goeiedag,

Ik ben 25 jaar en ingenieur elektromechanica van opleiding. Echter ben ik niet weggelegd voor de gebruikelijk bureaufunctie van een ingenieur. Met de handen iets vervaardigen geeft me vele malen meer voldoening en motivatie om bij te leren.
Heb al enkele jaren ervaring met laswerk aan eigen landbouwmateriaal en kleine constructies.
Heb net een jaar basisopleiding lassen MIG/MAG gevolgd in avondschool en heb besloten dit nog enkele jaren verder te zetten. Volgend schooljaar TIG.
Zou graag alle lasprocessen zo goed mogelijk onder de knie krijgen. Alsook andere metaalbewerkingsmethodes, verspanend en niet-verspanend.
Verder ben ik zeer gefascineerd door allerlei smeedwerk. Poorten, hekken, railings, ornamenten....
Alle tips omtrent mogelijke opleidingen, vakliteratuur, stageplaatsen etc. in deze sector zijn zeker welkom!

Hoop hier in een vriendschappelijke sfeer wat te kunnen opsteken van de meningen van andere liefhebbers van de metaalbewerking.

Prettige dag verder!
WWelding
4
Eerst even dit; ik weet dat 2-Force lasapparaten van de Van Cranenbroek niet ideaal zijn, ik weet dat ik de handleiding moet lezen (heb ik gedaan) en ik weet dat ik ouderwets ben. Dat hoef je dus niet te herhalen  :)

Hoi,

(geschiedenis, kan geskipt worden)
ik las af en toe dun plaatwerk aan auto's. Het dunste tot nu toe 0,7 mm, het dikste rond de 3 mm. Daarvoor had ik een Ferm (ja, ook zo'n topmerk) MIG 100. Die heeft het ruim 20 jaar volgehouden en ik kon er goed mee lassen. Voor dun plaatwerk zette ik de voltageknoppen naar '1 min' (zo laag mogelijk) en de draadsnelheid op de draaiknop op stand 8 van 10 (geen eenheid bij vermeld). 0,6 mm draad, CO2 fles, en bakken maar. Ging erg goed, totdat een paar weken geleden de draadsnelheidregeling kuren kreeg. Soms niet draaien, regelmatig goed draaien, en soms ineens full speed, zeg maar stand 15 van 10. Niet meer betrouwbaar mee te lassen. Mijn apparaat was al zo oud dat ik er geen regelaar voor kon krijgen. Zelf fiksen was misschien een optie, maar waarom niet eens wat nieuws? Om de klus even snel af te maken en om geen overhaaste beslissingen te hoeven nemen kon ik een 2-Force MAG-135 lenen van een vriend. Even mee stoeien op wat afval; 16,2V en draadsnelheid op ongeveer 9 m/min, 0,6 mm en CO2, en gaan met die banaan. Doet het verbazingwekkend goed. Overigens is die instelling te zwaar om een lange las mee te leggen, maar ik leg nooit meer dan een paar millimeter tegelijk. Dan laten afkoelen en misschien ondertussen ergens anders op het werkstuk een lasje leggen. Die 2-Force hebben ze bij de Van Cranenbroek, daar woon ik zo ongeveer naast, dus maar eens buurten. Daar hadden ze niet alleen die (ouderwetse) machine, maar ook een moderne machine waar ik ook lift-TIG mee zou kunnen lassen. Alles programeerbaar in plaats van instelbaar, HugoW naar deze eeuw, het zou wat worden.

Nu heb ik de machine thuis, handleiding gelezen, maar ik ben zoekende met de instellingen. Ik hoopte dat ik draadsnelheid en voltage los kon instellen, maar dat lijkt niet zo te zijn. Het lijkt een soort verhouding. Maar ik snap het gewoon niet. Het zal wel heel simpel zijn, logisch, maar ik zou graag leren wat er gebeurt als ik aan die draaiknop draai in de diverse instellingen. Wie kan het mij uitleggen? Ik heb er een filmpje van gemaakt:Alle hulp wordt gewaardeerd,

Hugo
5
Gassen / RVS MIG-gen, welk menggas (met onderliggende vraag)
« Laatste bericht door HugoW Gepost op 10 juli 2021, 16:18:33 »
Hoi,

ik ben aan het hobbyen met een geleende MIG machine en als dit zo doorgaat koop ik volgende week een eigen machine. Ik las voornamelijk dun plaatwerk aan mijn hobbyauto en heb (ooit, lang geleden) leren lassen. Het gaat verbazingwekkend goed met dit geleende machinetje en ik wil dus meer. Ik las met massieve draad en CO2 als schermgas. Ik wil graag aluminium gaan proberen, daarvoor schaf ik een wegwerpflesje Argon aan met zo'n klein reduceertje erop. Eens kijken of dat lukt. Maar hoger op de wensenlijst staat dun RVS, voor een eigenbouw uitlaat. Dat rolletje 0,8mm RVS heb ik al, ik meen dat ik 98%/2% menggas nodig heb. En dat kan ik niet in zo'n wegwerpflesje vinden. Ik wil liever niet een grote fles daarvoor aanschaffen, ik start geen productie. Ik kan wel 86% / 14% vinden, maar volgens mij is dat voor gewoon staal, niet voor RVS. Ik heb stiekem al even met CO2 geprobeerd, op zich valt het niet tegen, maar het schijnt dat de las dan erg bros wordt en dat wil ik uiteraard niet.

Graag hoor ik als iemand weet waar een een wegwerpfles 98/2 kan bemachtigen, of wat een andere oplossing is.
Alvast bedankt,

Hugo
6
Even voorstellen / Autoklusser waagt zich aan laswerk...
« Laatste bericht door HugoW Gepost op 10 juli 2021, 16:08:10 »
Hoi,

zoals de titel al zegt, ik sleutel graag aan auto's. Nu blijkt mijn hobbyauto kasrot en dus wil ik dat ook gaan fiksen. Ik kon ooit redelijk lassen. Nu een leen-MIG-je en dat gaat verbazingwekkend goed, het smaakt naar meer en daar heb ik vragen over. Dus, lid worden van dit forum.

Zo, nu maar eens een vraag stellen in het gassen subforum.
Groeten,

Hugo
7
Te koop gezocht / Kemppi master 2300 ac/dc
« Laatste bericht door Reparatie en onderhoud Gepost op 9 juli 2021, 11:21:02 »
Aangeboden,
Kemppi master 2300 ac/dc tig  230V
Incl 8mtr kemppi ttc 220 toorts, massakabel en nieuwe reduceer met snelkoppeling
Vraagprijs Ä1900
8
Even voorstellen / Nieuw lid stelt zich voor!
« Laatste bericht door Shadow_Weld Gepost op 8 juli 2021, 18:17:59 »
Goeiedag allemaal,

Mijn naam is Mike, 29 jaar, werkzaam als service monteur. Ik reis de hele wereld rond voor onderhoud, storingen en installaties van machines.

Mijn grootste hobby momenteel is het verbouwen van mijn motor, een Honda Shadow 600 uit '91. Ik loop er nu tegenaan dat er veel laswerk bij gaat komen kijken.

Tot op vandaag heb ik nagenoeg geen ervaring met lassen. Leek me altijd gaaf om dit te leren en nu heb ik de knoop doorgehakt en ga mijn eerste lasapparaat kopen.
Een tweedehands Cebora power tig 1640 dc. Ik kijk enorm uit naar de uitdaging om tig lassen te leren en zocht al gauw naar een forum, zodoende hier beland  :)

Gegroet!
9
Tig (Tungsten Inert Gas) / Fout in ALU las. Kan verkeerde mengeling argon het probleem zijn?
« Laatste bericht door Tokke Gepost op 2 juli 2021, 09:52:19 »
Beste,

Ik ben reeds 7 jaar Alu lassen gewend. Heb er redelijk wat vragen en problemen mee gehad de eerste jaren, maar dit is allemaal goed opgelost.
Nu heb ik plots een las die wegzakt, gele stippen in zijn, het lijkt op vet maar is het niet.
Al mijn parameters zijn steeds dezelfde gebleven, toevoeg is hetzelfde, toorts en lastoestel hetzelfde.
Kan het zijn dat ik Argon gas heb gekregen dat een niet zo goede samenstelling is en dit veroorzaakt?
Of wat zijn de andere opties waar het mis kan gaan?

Op mijn bestelbon van de Ijsfabriek Strombeek staat het volgende
ARGON ind 4.5 200bar 5,7 M3 27L
UN 1006, ARGON, SAMENGEPERST, 2.2, (E)

*Sorry voor de 'onduidelijke' foto's...

Alu is 1x ontvet met thinner (wat ik altijd doe) en 1x niet, maar weinig verschil.
Ook een nieuwe lamelschijf geprobeerd (moest er staal deeltjes in de lamellen reeds aanwezig zijn)
10
Even voorstellen / Stripheld stelt zich voor
« Laatste bericht door Stripheld Gepost op 1 juli 2021, 19:54:12 »
Dag allemaal.
Ik wil mezelf omscholen naar lasser, momenteel werk ik al ruim 10 jaar als goudsmid
Solderen lukt dus al wel :)
Ik was op zoek naar informatie over een gwschikt lasapparaat om thuis te oefenen.
IdeeŽn genoeg. Nu nog gereedschap en wat boeken.
Alle tips zijn welkom.
Bedankt!
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10