Recente berichten

Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
Las processen algemeen / Hulp gevraagd bij het kiezen van een nieuwe laspost/lasproces.
« Laatste bericht door SBenny Gepost op Vandaag om 15:01:48 »
Hoi,

Ik ben momenteel eerder een occasionele hobby lasser en ik bezit al langere tijd in het bezit van een oud (afgedankt) lasapparaat om te lassen met elektrodes.
Ik las momenteel vooral materiaal diktes van 2 a 3 mm (maar dat kan nog veranderen) en ben zeker geen specialist in het vak.
Het is me nog niet gelukt om echt mooi met m'n toestel te lassen (ik ben niet 100% zeker of dit apparaat helemaal in orde is, lijkt steeds met een te hoog vermogen te lassen waardoor er ook snel gaten komen  ;)).
Daarom zou ik willen wijzigen van technologie en dus een ander lasapparaat aanschaffen.
Ik dacht hieraan aan MIG of TIG (dan ben ik al van de las slak af) of een combinatie toestel.

Ik wou dus hier even de vraag stellen in welke richting van apparaten (merk, type, technologie) ik best kijk en in welke richting zeker niet (wat zijn de valkuilen).
Koop ik best nieuw (ivm recentere technologieën) of 2e hands (ik dacht aan het 2e omdat ik dan voor hetzelfde budget misschien een professioneler toestel kan aankopen) en waar kijk ik het beste rond (vooral ivm 2e hands), met welke (betaalbare) merken of op welke sites zijn het meest interessant voor goeie toestellen (ik dacht aan een budget tot max 500 euro).

MIG of MIG/TIG combo? of is TIG overkill? Ik dacht hier in eerste instantie aan omdat ik niet veel las en hiermee ook redelijk wat materialen kan lassen (mogelijkheid van lassen van inox en aluminum is een pluspunt).

Graag ook een technologie die weinig "spat". Wat bepaald dit?

Ik ben altijd geneigd van de lassen op de schuren om een strak resultaat te hebben kan dit ook bij TIG lassen? Die naden lijken minder dik tot soms in het materiaal te zitten.

In verband met het gas. Ik zie meestal enorme flessen staan aan MIG/TIG setups, kan je ook kleinere flessen gebruiken (of zelfs van die wegwerp flessen)? Of kan je hiermee niet voldoende lassen (geen idee hoe lang je met zo'n fles doet)?

Bij voorkeur ook een compact, niet te zwaar toestel, m'n huidige is voor de afmetingen enorm zwaar.


Ik kijk graag al jullie reacties en opmerkingen tegemoet.
2
Gietijzer / gietijzeren kachel schutrooster
« Laatste bericht door Jean-Mac Gepost op 26 april 2024, 19:13:14 »
besten allen ,
ik hebben een vraagje waar ik nergens antwoord op vind vandaar deze vraag .
ik heb een kachel en mijn schutrooster is krom getrokken en nu was min vraag of je die op een of andere manier terug kan rechten ?
ik dacht eerst aan met een salamo die wit heet te Stoke en dan die in de bankschroef te steken of zo maar weet niet of dit kan .
heeft iemand een idee of dit kan of om welke manier ik dat moet doen ?
als ik een nieuwe rooster moet kopen ben ik al snel een 250 euro kwijt .
en de rooster is bol komen te staan vandaar deze vraag .
3
Hobby Projecten / Electrodelassen met capaciteitstarief? (Vlaams/Belgisch probleem)
« Laatste bericht door Michel.C Gepost op 14 april 2024, 16:01:06 »
Hallo,

Enkele jaren geleden kocht ik een tweedehandse Selco Genesis 130 (lassen met beklede elektrode). Enkel om een paar maal per jaar een hobby-klusje uit te voeren. Echter, vorig jaar werd er ook bij mij (in Vlaanderen) een digitale elektriciteitsmeter geïnstalleerd. Dit maakt dat mijn elektriciteitstarief nu wordt bepaald op basis van het piekvermogen.
Daarbij wordt telkens gewaarschuwd om bijvoorbeeld nooit een vaatwasmachine en (kleding)wasmachine tegelijk te laten werken (elk +- 2.700W). Dit geeft een piekverbruik dat je tarief mede bepaalt.
Maar wat nu met het gebruik van een lastoestel? Volgens mij ligt het vermogen hiervan véél hoger, zodat dit een piek kan geven die je maandenlang voelt in de portemonnee.
Een kleine berekening van het vermogen: P = U x I = 220V x 150A = 33.000W (!)
Heeft iemand hier ervaring mee? Tips voor gebruik van het lastoestel onder capaciteitstarief? Een andere visie? ...

Alvast bedankt.
Michel
4
Tig (Tungsten Inert Gas) / TIG toorts gasbescherming bij eerste ontsteking
« Laatste bericht door Ron1979 Gepost op 9 april 2024, 11:28:34 »
Bij de eerste ontsteking na opstarten van mijn Rowac TIG machine is vaak een slechte gasbescherming van het smeltbad en verbranding/porositeit in de las waarneembaar.
Wat zou(den) de oorza(a)k(en) kunnen zijn van dit gedrag?
5
Hobby Projecten / Brommer [meeste Puch] projectjes
« Laatste bericht door Ron-Looij Gepost op 9 april 2024, 11:23:22 »
Goedemiddag, laat ik ook meer eens een topic aanmaken voor mijn hobby.
Toen ik 16 werd kocht ik een Puch om mee naar school [in Den Helder, 12km verderop] te rijden. Dat ene Puchje werd snel uitgebreid met reserve onderdelen en tegen de tijd dat ik een autorijbewijs had, had ik een flinke verzameling. Ik deed namelijk ook weleens reparaties- en opvoerklusjes voor mensen uit het dorp.
In de COVID-tijd heb ik dit weer opgepakt en ik probeer nu iedere week een keertje op de brommer naar mijn werk te rijden. Ik heb wat roestplekjes op het frame aangepakt en een uitlaat pas gemaakt. Zal daar nog weleens foto's van plaatsen.
Heb nu een vraag: Is er hier iemand die weleens een Bing-carburateur heeft gelast? Ik heb een aantal gescheurde en vind weggooien eigenlijk zonde...
6
Las processen algemeen / 2.5 mm elektrode blijven plakken
« Laatste bericht door Alshetmaarvastzit Gepost op 1 april 2024, 15:12:50 »
Hallo,
Ik had laatst 2.5 mm elektrode (rituelen 7018) bij hbm besteld.
Ik ging ze vandaag proberen maar ze blijven maar plakken
Toen had ik het apperaaf op 150 ampère gezet en nog steeds blijven ze plakken terwijl ik met een 3.25 mm elektrode op 100 ampère prima kan lassen.
Het materiaal is schoon en ik heb goede aarde.

Waar ligt het aan? Alvast bedankt
7
Mig/Mag (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) / Elektra Beckum 160/60 ET en plaatwerk lassen...
« Laatste bericht door MennoR Gepost op 26 maart 2024, 17:04:30 »
Eerder vandaag heb ik me hier aangemeld en voorgesteld. Daarin gaf ik al aan dat ik vragen zou kunnen hebben over MIG/MAG-lassen. Hier gaat 'ie dan:

Een vraag over de 'stappen' van een Elektra Beckum machine.

Ik heb links en rechts gelezen en gezien (en Rustbusters' cursus gevolgd) dat je ± 40Amp per mm plaat moet aanhouden. En 1:10 qua gastoevoer. Dus: 1mm plaat is 10 l/hr gastoever. Maar dat ik boeken- en socialmedia-wijsheid.

De EB 160 die ik heb, heeft 6 instelbare stappen. Het is een 3 fasen/1 fase-machine en ik gebruik het met 230V. Dus ik vermoed dat stap 5 en 6 alleen te doen zijn met krachtstroom(?). Voor het werken aan plaatwerk van een klassieker (ik schreef eerder al dat ik er eentje geërfd heb), werk ik met 1mm 'zinker' plaat. Dat is me aanbevolen. Maar... hoeveel is dat nou per stap? Is stap 1 ongeveer 1/6 deel van 160Amp? Of...

Ik heb gisteren -na een maand oefenen op metalen strookjes- een stukje metaal ingelast in bovengenoemde klassieker. Wat een ramp! Stand 2, 8l/hr en ik brandde de gaten erin.

Vandaag opnieuw geoefend met stukjes zinker. Nu op stand 1. Ik krijg wel een mooi sissend geluid, dus ik denk dat de draadtoevoer wel goed staat. Maar verder..

8
Tig (Tungsten Inert Gas) / Lorch 220 A-C/dc
« Laatste bericht door Magicwave Gepost op 26 maart 2024, 16:43:53 »
Hallo, ik heb een foutmelding met mijn Lorch HT 220 ac/dc, het volgende doet zich voor, alles werkt, machine start goed op ,maar zodra ik de knop van mijn Toorts indruk krijg ik de melding E9 ,ook als ik met electrode probeer te lassen en sla aan op het materiaal springt de machine meteen op E9
Iemand een idee wat dit kan zijn?
Groetjes Math
9
Even voorstellen / Even voorstellen
« Laatste bericht door MennoR Gepost op 26 maart 2024, 13:06:19 »
Goedemiddag,

Net aangemeld hier. Mijn naam is Menno en ik woon in het midden van het land. De reden om hier te willen lezen (en evt te posten): ik heb een klassieke auto geerfd van een oud-studiegenoot die helaas is overleden. Ooit is hij met de auto begonnen en door verdrietige omstandigheden is hij nooit verder gekomen dan wat ruw laswerk.

Ik ben gepensioneerd en heb naast tijd, gelukkig genoeg ruimte bij huis om aan de auto te werken. Lassen hoort daar ook bij. Had ik nog nooit gedaan en heb als eerste stap een lascursus bij Rustbuster gevolgd. (Je moet ergens beginnen. Misschien had ik hier op dit forum moeten beginnen... Maar goed).

Nu met een tweedehands Elektra Beckum in de schuur aan het 'braden' geslagen. Braden is misschien nog wel te positief. Daarover zal ik wel wat melden en vragen in het MIG/MAG-deel van het forum!

10
Elektronica / Uitleg type plaatje lasapparaat
« Laatste bericht door deklusketier Gepost op 21 maart 2024, 16:56:14 »
Hallo,

Is er iemand dit mij kan uitleggen hoe ik het typeplaatje van een lasinverter moet lezen.
En hoe dit zich uiteindelijk vertaald in het juist afzekeren in een verdeler.
En is het mogelijk om hier een rekenvoorbeeld van te maken, alvast super bedankt!
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
anything