Hulp gevraagd bij het kiezen van een nieuwe laspost/lasproces.

Auteur Topic: Hulp gevraagd bij het kiezen van een nieuwe laspost/lasproces.  (gelezen 1392 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline SBenny

  • Forum lid
  • Berichten: 2
Hulp gevraagd bij het kiezen van een nieuwe laspost/lasproces.
« Gepost op: 29 april 2024, 15:01:48 »
Hoi,

Ik ben momenteel eerder een occasionele hobby lasser en ik bezit al langere tijd in het bezit van een oud (afgedankt) lasapparaat om te lassen met elektrodes.
Ik las momenteel vooral materiaal diktes van 2 a 3 mm (maar dat kan nog veranderen) en ben zeker geen specialist in het vak.
Het is me nog niet gelukt om echt mooi met m'n toestel te lassen (ik ben niet 100% zeker of dit apparaat helemaal in orde is, lijkt steeds met een te hoog vermogen te lassen waardoor er ook snel gaten komen  ;)).
Daarom zou ik willen wijzigen van technologie en dus een ander lasapparaat aanschaffen.
Ik dacht hieraan aan MIG of TIG (dan ben ik al van de las slak af) of een combinatie toestel.

Ik wou dus hier even de vraag stellen in welke richting van apparaten (merk, type, technologie) ik best kijk en in welke richting zeker niet (wat zijn de valkuilen).
Koop ik best nieuw (ivm recentere technologieŽn) of 2e hands (ik dacht aan het 2e omdat ik dan voor hetzelfde budget misschien een professioneler toestel kan aankopen) en waar kijk ik het beste rond (vooral ivm 2e hands), met welke (betaalbare) merken of op welke sites zijn het meest interessant voor goeie toestellen (ik dacht aan een budget tot max 500 euro).

MIG of MIG/TIG combo? of is TIG overkill? Ik dacht hier in eerste instantie aan omdat ik niet veel las en hiermee ook redelijk wat materialen kan lassen (mogelijkheid van lassen van inox en aluminum is een pluspunt).

Graag ook een technologie die weinig "spat". Wat bepaald dit?

Ik ben altijd geneigd van de lassen op de schuren om een strak resultaat te hebben kan dit ook bij TIG lassen? Die naden lijken minder dik tot soms in het materiaal te zitten.

In verband met het gas. Ik zie meestal enorme flessen staan aan MIG/TIG setups, kan je ook kleinere flessen gebruiken (of zelfs van die wegwerp flessen)? Of kan je hiermee niet voldoende lassen (geen idee hoe lang je met zo'n fles doet)?

Bij voorkeur ook een compact, niet te zwaar toestel, m'n huidige is voor de afmetingen enorm zwaar.


Ik kijk graag al jullie reacties en opmerkingen tegemoet.

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 8 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.