Wat is Mig/Mag lassen?

Auteur Topic: Wat is Mig/Mag lassen?  (gelezen 14090 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Patrick

  • Initiatiefnemer lasforum
  • Hoofdsponsor
  • Volledig forum lid
  • *****
  • Berichten: 6609
  • Ik las, jij last, wij lassen.
    • www.lasklus.nl
Wat is Mig/Mag lassen?
« Gepost op: 1 mei 2009, 19:00:45 »
MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het zijn eigenlijk twee soorten maar omdat het enige verschil het gebruikte gas is wordt het toch als eenzelfde soort gezien. Bij deze twee lasprocessen wordt er tijdens het lassen continu een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt de boog in stand gehouden. Het smeltbad wordt beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een een inert gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium); bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld kooldioxide of argonmenggassen met Ar, CO2 en O2). Een inert gas reageert niet (met het smeltbad) en een actief gas wel, dus heeft een actief gas invloed op de samenstelling van de uiteindelijke las. Vaak worden er ook menggassen gebruikt tussen inerte en actieve gassen. MIG/MAG-lassen is tegenwoordig het meest gebruikte lasproces door zijn veelzijdigheid en snelheid: zo'n 60 % van alle toevoegmetaal verkocht in Nederland wordt voor dit proces gebruikt. Het is zo populair wegens de mogelijkheid tot mechanisatie en robotisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt.

Er kan op drie manieren gelast worden:

   1. Kortsluitboog (short arc), bestaande uit herhaalde kortsluitingen
   2. Sproeiboog (spray arc)/ Openboog.

   3. Pulsboog (pulsed arc).

Tussen manier 1. en 2. zit de overgangszone die ook wel mengboog of globulaire gebied wordt genoemt.
Het nadeel van deze overgangszone is dat er er vaak meer ''grotere spatten'' op het werkstuk blijven plakken die moeilijker te verwijderen zijn.


Bij MIG/MAG wordt een constante spanning gebruikt, i.t.t. TIG-lassen en lassen met beklede elektrode, waar een constante stroom wordt gebruikt.
Patrick Wouterse
Directeur Lasbedrijf Lasklus Nederland B.V.

Specialist in het lassen van elk metaal en oplossen van las problemen.

Wilt u een lasklus uitbesteden aan een professioneel lasbedrijf dat met u meedenkt
?  www.Lasklus.nl


Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 14 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything