Elektrische langsvoeding mini draaibank.

Auteur Topic: Elektrische langsvoeding mini draaibank.  (gelezen 1964 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Eric1963

  • Moderator Boards
  • Volledig forum lid
  • *****
  • Berichten: 912
Elektrische langsvoeding mini draaibank.
« Gepost op: 15 januari 2023, 20:29:56 »
Bij mijn mini draaibankje heb ik de langsvoeding altijd op de langzaamste mogelijkheid staan omdat het tandwielen wisselen gewoon veel te veel werk is. Ben wel op zoek naar een wat grotere draaibank met een versnellingsbak,  maar nog niet iets gevonden wat ik kwijt kan in mijn hok en ook in mijn beurs past.  ;)

Met de DCMT en CCMT wisselplaten krijg ik wel mooie korte spanen als ik veel afneem, maar bij lage snedediepte voor het finishen krijg ik hele lange krullen omdat de spaanbrekers dan hun werk niet kunnen doen. Hier wilde ik wel graag vanaf, maar om iedere keer voor de laatste passes de voeding te veranderen mbv de tandwielen is niet wat. Tandwielen wisselen doe ik alleen voor draad snijden en dat heb ik pas twee keer gedaan sinds ik dit bankje heb. Draad doe ik meestal met tappen en snijplaten. Alleen als ik die maat tap of snijplaat niet heb doe ik het op de draaibank.

Na wat ideeŽn opdoen op internet wat goedkoop made in China spul besteld bij Amazon en dat opgebouwd.
12V voeding, DC snelheidsregeling, ruitenwissermotor en een flexibele koppeling voor een stappenmotor.
Vanmiddag al ff wat proefjes gedaan en het werkt. De voeding met een knopje aan kunnen passen is wel erg fijn.
Ook met lage snedediepte kan ik nu mooie korte spanen krijgen. Ik had alleen verwacht dat ik dan de voeding zou moeten verhogen om de spaanbreker aan het werk te krijgen, maar mijn ervaring vanmiddag is juist dat de voeding nog langzamer moet als dat ik met de tandwielen had.
Nu nog van een plaatje aluminium een dekseltje maken voor in die koker van het frame waar de snelheidsregeling op komt. Zit voor nu ff klem met twee stukjes hout.
En een dekseltje voor op de ander kant van die koker zodat er geen spanen in de 12V voeding kunnen komen.

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 12 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything