multifunctie buitenkeuken

Auteur Topic: multifunctie buitenkeuken  (gelezen 148 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline streetscreamer

  • Forum lid
  • *
  • Berichten: 8
multifunctie buitenkeuken
« Gepost op: 17 november 2020, 22:45:39 »
Als we niet ergens kamperen, dan zitten we wel in het ouderlijk huis van mn vrouw in Tsjechie. Stilzitten in mn vakanties lukt me niet. Mn schoonouders zijn lang geleden al ergens anders gaan wonen en sinds een paar jaar hebben we het huis tot onze bschikking als vakantiehuis. Nou, daar is altijd zat te doen!
Een paar jaar terug heb ik een blikken garage, die midden in de tuin op een betonplaat stond, platgeslagen. Tegen het huis aan een nieuwe garage gemetseld met leuke werkplaats eraan vast.

We bleven toch zitten met die lelijke betonplak in de tuin. Weghalen zou een hachelijke zaak zijn, aangezien het het dak is van een oude "strontput". Al snel kwam het idee om er een altan/gazebo/prieel op te zetten. En tsja, als het in mn kop schiet, dan gaat het vroeger of later toch gebeuren: laat ik er een buitenkeuken in maken. Toen dubben: wat moet die keuken inhouden? Aanrecht met grilletje...? Misschien een pizzaoven ...? Eh, wat dacht je van een steengrille..of BBQ? Of iets met een vleesrokerij...?
Damn! Teveel keuze. Nou eh wellicht wat combineren dan...? Haal jij je riempjes maar weer uit je mouwen en hop naar het gekkenhuis! Het echte antwoord is weer simpel: JA, alles.

Dus woest aan de gang gegaan met een pizzaoven waarvan het dak een steengrille is maar ook gewisseld kan worden voor een grille rooster of klassieke verticale grille met spit, en dan in de schoorsteen een rookkast maken!

Laswerk (toch het thema van dit forum) kwam er zat aan te pas. Allereerst een frame gemaakt met mn trouwe MIG/MAG Rehm 160W voor de deur van de pizzaoven. In een vorig leven was de gietijzeren deur onderdeel van een kolengestookde CV installatie.
Zie foto 1

Het frame is uiteindelijk helemaal in het drielaagse metselwerk van de pizzaoven verdwenen.

Zie foto 2

Het dak van de pizzaoven kreeg een ingemetseld frame van 40x40 hoekstaal, ook weer gelast met de Rehm. Hierop ligt een in twee delen gezaagde granieten vensterbank die voor oud vuil in de tuin lag. Ook die is 40mm dik. Bij de eerste keer op volgas stoken best spannend of die niet zou barsten... niet gebeurd.

Zie foto 3

Als de granietplaten verwijderd worden, kan er een rooster op en is het een BBQ. (ja er is een rookafvoer met mechanische afzuiging). Of een fiks stukje rvs laswerk in vorm van de klassiek verticale grille kan erop gezet worden. Dan brand het hout achter de spit, die door een omgebouwde tsjechoslowaakse deurmanipulator wordt aangedreven.

Zie foto 4

Zo. Vier van de vijf functies gehad. Naast de pizzaoven is een rvs werkblad gemaakt met daaronder twee perfect afsluitende kasten voor borden en bestek enz, gemaakt van Siemens elektro schakelkasten. De ruimte daarachter, ze zijn maar 30cm diep, is voor de vrijwel horizontaal aangelegde schoorsteenpijp. Deze pijp gaat aan de rechterzijde van het werkblad door een gat recht omhoog. Daarop moet de rokerij komen. Hieronder een klein overzichtje so-far. Tussen de waterkoker en de ventilator de schoorsteenpijp!
Zie foto 5

Terug in Nederland na de corona-luwe zomer op zoek gegaan naar een leeg bierfust. Deze geslacht en omgebouwd naar een rokerij die zo met z'n bodem op de schoorsteenpijp gezet kan worden, op het werkblad. Het ding valt nogal in het oog, dus bij afwezigheid wil ik hem ook kunnen verwijderen. Bij het uitslijpen van het deurtje bleek al snel dat het materiaal van het fust enorm onder spanning stond. Er was nog flink geweld nodig met een 10 tons pers om de ronding juist te krijgen na al het laswerk, zodat de deur toch nog goed ging sluiten. Ook dit rvs laswerk weer gedaan met mn Rehm. Hieronder een indruk van de delen die zijn gemaakt. Omdat de rokerij best warm zou kunnen worden in geval van pizza's baken (dan rook je niet) is er een hitteschild bedacht. Het ding staat immers op het aanrecht.... daar wil je dan niet even met je arm tegenaan.

Zie foto 6

Na het lassen het boeltje maar even gestraald voor wat uniforme look. Warmte en vettigheid zal dit spoedig doen "inleven"... maar dan moet het corona gedoe wel ons weer de mogelijkheid geven om te reizen....

Zie foto 7

Ik hoop dat deze eerste bijdrage jullie een beetje indruk geven van mijn geklus.

Wat hebben we er zin in om weer lekker te kokkerellen daar!
Commentaar van de moderator Geen linken plaatsen bij voorkeur de foto's graag op onze server uploaden, zie voor uitleg dit topic.dit topic.
Commentaar van de moderator Foto's verkleind, voor uitleg over zelf foto's verkleinen zie de topics in dit board

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 5 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.