Cebora Tristar Mig 1635/M

Auteur Topic: Cebora Tristar Mig 1635/M  (gelezen 346 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2280
Cebora Tristar Mig 1635/M
« Gepost op: 12 september 2019, 15:12:52 »


Deze Cebora doet helemaal niets meer. Geen display en lampjes. Bij nameten door het servicebedrijf bleek dat de kleine stuurstroomtrafo defect is. Deze is niet los verkrijgbaar. Daarom zou de gehele hoofdprint vervangen moeten worden wat zeker meer dan 800 zou gaan kosten. De klant had daar geen zin meer in en heeft de machine, hij had inmiddels twee stuks met hetzelfde defect, ingeruild.
Hierbij een overzicht van de bestaande situatie.Dus kwam het verzoek of er op een andere manier een trafo ingebouwd kon worden. Er is wel wat ruimte beschikbaar dus de oude trafo verwijderd en een ander exemplaar ernaast gemonteerd en aangesloten op de print.Als alles aangesloten is de machine weer opgestart. Display lichte weer op en de indicators gingen aan. Na ongeveer 3 sec wordt ook de inverter op de hoofdprint opgestart. Resultaat een denderende klap en alles uit. Er zitten twee koelblokken met transistoren op de print die tesamen de inverter vormen. Hier maar eens aan gemeten en hier sluiting geconstateerd. Koelblokken verwijderd en het was duidelijk dat hier een flinke klap was geweest.Alles schoongemaakt en de 4 st grote transistoren vervangen. Ook was er nog een grote (shottky) diode defect en wat kleine weerstandjes. Alles vervangen en de machine opnieuw opgestart. Alles werkte weer en de draadmotor was regelbaar. Machine gered van de schroothoop en kan weer in gebruik genomen worden. Kosten van de diverse onderdelen incl. de nieuwe trafo < 100 euro (en een paar uurtjes werk).
Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.