TIG apparaat om fietsframes mee te bouwen

Auteur Topic: TIG apparaat om fietsframes mee te bouwen  (gelezen 6908 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aziraphale

  • Forum lid
  • *
  • Berichten: 41
TIG apparaat om fietsframes mee te bouwen
« Gepost op: 31 augustus 2019, 15:05:29 »
Inmiddels het hele forum doorgewerkt en geprobeerd me zo goed mogelijk in te lezen, maar uiteindelijk toch besloten om een eigen topic aan te maken. Ik zou graag jullie advies willen over wat in mijn situatie de beste optie zou zijn voor een TIG machine.

Achtergrond is als volgt: In 2016 heb ik een cursus framebouw voor fietsen gedaan, waarbij ik heb gewerkt met acetyleen/zuurstof. Dat vond ik zodanig leuk dat ik de materialen van een gestopte framebouwer overgenomen heb, waaronder een propaan/zuurstof hardsoldeerset. Acetyleen in de aangebouwde garage met een peuter leek me geen fijn idee, vandaar de keuze voor propaan. Dat was echter geen succes, want ik kreeg het proces met propaan niet goed onder de knie. Dit heeft er vooral mee te maken dat ik niet goed zie wat ik doe (komt, denk ik, doordat ik kleurenblind ben en daardoor simpelweg niet zie wanneer het metaal de juiste temperatuur heeft) en ik me simpelweg niet prettig voel bij het werken met een gasvlam. Vandaar dat ik op advies van een lasinstructeur die ik sprak eens ben gaan kijken naar TIG en me aangemeld heb voor een cursus, waarbij ik er tijdens de eerste les al achter kwam dat ik bij TIG wel zie wat ik aan het doen ben en er (volgens de instructeur) ook wel gevoel voor lijk te hebben.

Dus inmiddels staat de propaan/zuurstofset op Marktplaats (als er iemand hier nog interesse heeft...  ;)) en ben ik aan het kijken naar een geschikte TIG machine. Daar begint zich onderhand een beetje het bomen/bos principe voor te doen, vandaar dat ik toch maar een eigen topic heb geopend.

Wat ik dus wil is het volgende:

- Fietsframes bouwen en repareren van staal en/of RVS. Titanium en aluminium worden ook wel gebruikt, maar zijn momenteel nog niet iets waar ik aan denk.
- De bedoeling is om dit hobbymatig te doen in de garage en daar heb ik normale 220v stopcontacten tot mijn beschikking.

Ik twijfel allereerst enorm over of ik een DC of AC/DC machine moet nemen en hoe zwaar deze zou moeten zijn. Aluminium is momenteel niet iets waar ik iets mee zou willen, dus dan lijkt me een DC machine voldoende. Pulse lijkt me dan wel weer handig omdat de framebuizen bij de verbindingen erg dun worden en je er (nog) mooiere lassen mee zou kunnen leggen. Een ander punt hier is dat de machine moet functioneren met mijn stroomaansluiting, want ik ga me bij mijn vrouw natuurlijk niet populair maken wanneer de boel er met regelmaat uit klapt.

Daarnaast is er natuurlijk de vraag van Europees of Chinees? Bij mijn cursus heb ik met een Stahlwerk gewerkt en dat ging prima, maar is wel een 200A AC/DC machine en alleen online in Duitsland te krijgen. De lokale specialist, daarentegen, heeft op de website alleen staan dat ze EWM voeren en dan wordt het weer een hele dure hobby, maar heb ik wel service op loopafstand. En gisteren was ik bij een gasleverancier waar ik mijn co2 flessen voor mijn aquarium laat vullen en die bleek ook lasapparatuur te hebben en adviseerde me een Weldkar WK TIG 1660 Pulse. Volgens hem was daarvan de service top, iets waar ik als leek ook wel belang aan hecht. Vandaar dat ik ook wat aan hik tegen een gebruikte machine, tenzij ik die via een bedrijf in de buurt (ik woon in het Noorden) aan kan schaffen.

Goed, heel verhaal en ik hoop dat er iemand me wat verder kan helpen. Alvast bedankt!

Groeten,

Erik

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 96 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything