Wetenschappers ontwikkelen nieuwe aluminium legering sterk als RVS

Auteur Topic: Wetenschappers ontwikkelen nieuwe aluminium legering sterk als RVS  (gelezen 857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Patrick

  • Initiatiefnemer lasforum
  • Hoofdsponsor
  • Volledig forum lid
  • *****
  • Berichten: 6418
  • Ik las, jij last, wij lassen.
    • www.lasklus.nl
Wetenschappers ontwikkelen nieuwe aluminium legering sterk als RVS
« Gepost op: 13 augustus 2018, 11:38:29 »
Ik kwam een interresant artikel tegen welke ik graag wil delen met de leden op ons forum  ;)

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe aluminium legering sterk als RVS
Het is een internationale groep wetenschappers uit de Verenigde Staten en China gelukt een nieuwe aluminium legering te ontwikkelen die minstens even sterk is als roestvast staal. De onderzoekers fabriceerden ‘fouten’ in de kristalstructuur van het aluminium, die de legering niet zwakker maar juist veel sterker maakten. Het team heeft inmiddels in twee toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, Nature en Advanced Materials, over de vinding gepubliceerd.

De wetenschappers slaagden erin te sleutelen aan de zogenaamde nanostructuur van een aluminiumlegering. Dat gebeurde op twee manieren. In het eerste onderzoek werd er met een laserstraal kleine elementen siliciumdioxine in een flinterdunne aluminiumfilm geschoten. Maar het meest veelbelovende resultaat werd behaald toen er met behulp van de techniek magnetron sputteren ijzeratomen in het aluminium werden geschoten.

De verkregen aluminium-ijzerlegering bleek het lage gewicht van aluminium te combineren met de kracht van roestvast staal. Volgens de leider van het onderzoeksteam, professor Xinghang Zhang, is de nieuwe legering niet alleen in een laboratoriumsetting te fabriceren, maar is de productie ook op te schalen naar industriële omgevingen: “Deze uitvinding biedt grote commerciële kansen in bijvoorbeeld de elektronica- en autoindustrie.”

In deze video leggen de wetenschappers hun uitvinding nader uit.

Mvg Patrick Wouterse (Eigenaar Lasbedrijf Lasklus Nederland)

Specialist in het lassen van elk metaal en oplossen van las problemen.

Wilt u een lasklus uitbesteden aan een professioneel lasbedrijf dat met u meedenkt
?  www.Lasklus.nl


Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything