TIG las verbindingen rondstaf 3mm

Auteur Topic: TIG las verbindingen rondstaf 3mm  (gelezen 1818 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NoX

  • Forum lid
  • *
  • Berichten: 13
TIG las verbindingen rondstaf 3mm
« Gepost op: 12 oktober 2017, 22:42:34 »
Oke... daar gaan we dan  ;)

Momenteel ben ik bezig met het oefenen van TIG lassen in aanloop naar het bouwen van een RVS Rolling Ball Sculpture (knikkerbaan). Ik gebruik hiervoor 304 RVS rondstaf van 3mm. Voor de bouw van dit sculptuur zijn diverse verbindingen nodig zoals T verbindingen, X verbindingen, het verlengen van de rondstaf dmv koppelen van uiteindes enz. Hierbij kan ik wel wat hulp gebruiken.

Laat ik beginnen met mijn huidige set-up;

Dit is de TIG machine
Zie foto 1

Ik gebruik een E3 (paars) wolfraam elektrode van 1,6mm met een cup5 en 100% argon op 10L/M

Ik gebruik een voetpedaal maar dit is slechts een switch (dus aan uit) welke de schakelaar op de toorts vervangt.

Als ik een T verbinding wil maken met 3mm rondstaf lukt dat redelijk goed al is het resultaat (nog) niet constant. Wat ik nu doe is als volgt;
Ik laat het uiteinde van een 3mm rondstaf ongeveer 2 tot 3mm over de rondstaf steken waarmee in de verbinding wil maken. Vervolgens zet ik de Amps op 45 en smelt het uiteinde als het ware OM de dwarsligger heen in 2 tot 3 seconde. De hoek van de elektrode tot het werkstuk hou ik zoveel mogelijk op ongeveer 80 graden en de afstand 1 tot 2 mm. Ga er morgen even een foto van maken ter verduidelijking. Omdat dit nu redelijk lukt heb ik geen 'probleemfoto' paraat.

Het eerste probleem ontstaat bij een kruisverbinding met een hol buisje (nodig als scharnierpunt). De buitenmaat van het buisje is ongeveer 5mm met een wanddikte van 0,75mm. Hier bovenop moet een 3mm rondstafje komen. Beide moeten natuurlijk heel blijven. Heb diverse instellingen geprobeerd. Amps op 15; de boel wordt heet maar geen smeltbad. Amps op 20; buisje smelt. Amps op 25 en vlamboog richten op de rondstaf; rondstaf smelt. Amps op 30 en vlamboog richten op de rondstaf; buisje smelt. Kortom...  ((:help

Commentaar van de moderator Foto's opgehaald en geplaatst, bij voorkeur graag op onze server uploaden, zie voor uitleg dit topic.

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 26 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.