nieuwe legering 4x sterker dan titanium

Auteur Topic: nieuwe legering 4x sterker dan titanium  (gelezen 1094 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline mestyle

  • Testlid lasproducten
  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2257
  • A je to!
nieuwe legering 4x sterker dan titanium
« Gepost op: 16 augustus 2016, 14:54:52 »
Aan de Rice Universiteit in Amerika is een materiaal ontwikkeld dat de rol van titanium bij knie- en heupoperaties zou kunnen overnemen. Wetenschappers hebben ontdekt dat door toevoeging van goud aan titanium een niet-toxisch materiaal ontstaat dat vier keer sterker is dan titanium zelf. De toepassingen zijn veelzijdig en te vinden in alle omgevingen waar duurzaamheid en slijtagebestendigheid een vitale rol spelen.

De ontdekking vond min of meer toevallig plaats tijdens het uitvoeren van experimenten op magnetisch materiaal dat van niet-magnetische elementen is gemaakt: een titanium/goud-mengsel in de verhouding 1:1. Voor het onderzoek worden het materiaal onder meer vermalen tot poeder om er röntgenfoto’s van te maken en zo de samenstelling, structuur en zuiverheid te herleiden. Dat bleek bij deze samenstelling echter niet mogelijk. Vervolgens werden er verschillende titanium/goud-samenstellingen gemaakt en vergeleken. De verhouding 3:1 bleek daarbij het sterkst.

De samenstelling wordt bij hoge temperaturen gemaakt. Hierbij wordt een nagenoeg zuivere kristallijne vorm van de legering gevormd waarvan de hardheid ongeveer vier keer groter is dan die van titanium. Alhoewel deze samenstelling al bestaat komt men er eigenlijk nu pas achter deze bijzondere eigenschap. Er wordt nu onderzocht of het materiaal nog harder kan worden gemaakt door het chemisch te behandelen.
domme vragen bestaan niet, wel domme antwoorden.

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 8 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.