Nederman mobiele afzuiging

Auteur Topic: Nederman mobiele afzuiging  (gelezen 878 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2183
Nederman mobiele afzuiging
« Gepost op: 28 juni 2016, 22:45:22 »
Een Nederman lasrookafzuiging gaf een alarmsignaal dat er iets niet in orde was.
De eigenaar heeft eerst de filtercassettes eruit gehaald en voorzichtig schoongeblazen. Deze bleken niet echt sterk vervuild. Wel bleek dat n van de draden, welke het electrostatische veld vormen, gebroken was. Misschien dat hier sluiting uit ontstaan is. De suggestie van de leverancier was dat mogelijk de hoogspanningsprint defect geraakt is. Kosten toch al gauw > 500 euro.

Met deze informatie de hoogspanningsprint verwijderd en via een losse testschakeling op de netspanning aangesloten. Als je het principe schema van de print bekijkt dan wordt er een puls opgewekt  door het IC en deze stuurt een power MosFet (MF-1) aan. Deze MosFet stuurt dan weer de primaire zijde van de hoogspanningstrafo (T-2) aan. Dus eerst maar de diverse dioden, transistoren en de voedingstrafo (T-1) gemeten. Alles lijkt in orde. Dan moet er dus een puls uit het IC komen om de MosFet aan te sturen. Hier was niets te bekennen dus mogelijk het IC defect. Het IC vervangen en weer even de testschakeling aangesloten. Nu was er een nette puls zichtbaar en ook op de primaire zijde van de hoogspanningstrafo was een puls van een paar honderd volt te zien. De secundaire zijde van de trafo zou volgens de info op de print zo'n dikke 8000 Volt zijn en dat kun je beter niet gaan meten.
De print teruggeplaatst in de afzuigunit en aanschakelen. Alles lijkt weer te werken. Geen piepende alarmsignalen meer dus alles is ok.

Kosten een paar euro van het IC en een beetje geluk met repareren.
Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything