Recente berichten

Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1
BMBE (Booglassen Met Beklede Elektrode) / Stamos s wigma 200 D
« Laatste bericht door vormeccano Gepost op 14 augustus 2018, 11:30:32 »
Wie heeft ervaringen met Stamos S wigma 200 D.
Heb dit ding net aangeschaft. Heb tijd geleden een MAG lascursus gevolgd maar wil geen MAG apparaat aanschaffen door gasfles en beperking door alleen binnen te kunnen werken..
Eerst maar met een MMA apparaat.
Nu heb ik net in gebruik genomen en ongeveer eens uitgezocht hoe het apparaat reageert op instellingen e.d.
Na een las van ongeveer 10 cm op verschillende amperages ( van 40 tot 160) met Rutiel electroden van 3 mm
krijg ik apparaat niet meer aan de gang. na lang wachten gebeurd er ook niet s meer.

Advies, tips ?

2
Hobby Projecten / Mobiele lastafel
« Laatste bericht door Maxxpower1989 Gepost op 13 augustus 2018, 16:56:41 »
Na al een aantal jaar met het idee te lopen om een voor mij Bruikbare en mobiele las tafel te maken.
Ben ik hier afgelopen maart maar eens mee begonnen met een idee in mijn hoofd wat ik globaal wou.
na de diverse materialen besteld te hebben is dit zoals het er nu bijstaat.

afmetingen van de lastafel met blad 2100x800mm ongeveer 850mm hoog met een 8mm blad helaas bestaand uit 2 delen diverse webshops die ik kon vinden leverden maar tot 2000mm lang
het blad zal niet vast gelast worden wanneer de tafel eenmaal klaar is maar gebout worden.
Dit omdat beide platen geknipt zijn en niet helemaal recht

men bankschroef en slijpmachine zijn afneembare mocht ik de volledige oppervlakte nodig hebben.

Er moet nog het nodige werk aan gebeuren maar et begint langzamerhand ergens op te lijken.
3
Metalen / Wetenschappers ontwikkelen nieuwe aluminium legering sterk als RVS
« Laatste bericht door Patrick Gepost op 13 augustus 2018, 11:38:29 »
Ik kwam een interresant artikel tegen welke ik graag wil delen met de leden op ons forum  ;)

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe aluminium legering sterk als RVS
Het is een internationale groep wetenschappers uit de Verenigde Staten en China gelukt een nieuwe aluminium legering te ontwikkelen die minstens even sterk is als roestvast staal. De onderzoekers fabriceerden ‘fouten’ in de kristalstructuur van het aluminium, die de legering niet zwakker maar juist veel sterker maakten. Het team heeft inmiddels in twee toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, Nature en Advanced Materials, over de vinding gepubliceerd.

De wetenschappers slaagden erin te sleutelen aan de zogenaamde nanostructuur van een aluminiumlegering. Dat gebeurde op twee manieren. In het eerste onderzoek werd er met een laserstraal kleine elementen siliciumdioxine in een flinterdunne aluminiumfilm geschoten. Maar het meest veelbelovende resultaat werd behaald toen er met behulp van de techniek magnetron sputteren ijzeratomen in het aluminium werden geschoten.

De verkregen aluminium-ijzerlegering bleek het lage gewicht van aluminium te combineren met de kracht van roestvast staal. Volgens de leider van het onderzoeksteam, professor Xinghang Zhang, is de nieuwe legering niet alleen in een laboratoriumsetting te fabriceren, maar is de productie ook op te schalen naar industriële omgevingen: “Deze uitvinding biedt grote commerciële kansen in bijvoorbeeld de elektronica- en autoindustrie.”

In deze video leggen de wetenschappers hun uitvinding nader uit.

4
Even voorstellen / Even voorstellen - Gent
« Laatste bericht door Levidr Gepost op 12 augustus 2018, 15:19:48 »
Hallo iedereen!

Mijn naam is Levi. Ik ben woonachtig te Gent en heb een grote interesse in het las gebeuren.
Ik ben zopas afgestudeerd in een technische richting (elektromechanica), maar verdiep me de afgelopen 2 jaar meer en meer in lastechnische materie.
Binnenkort zal ik mij ook professioneel gaan bezighouden binnen deze tak.
Lassen zélf doe ik ook heel graag. Zo heb ik 2 heel leuke (initiërende) las cursussen gevolgd op Syntra te Aalst. Ik las graag iets inéén in mijn garage, maar wegens tijdsgebrek komt dat er veel te weinig van...

Dit forum is een ongelooflijke bron van informatie en graag draag ik mijn steentje bij.

Groeten

Levi
5
Las processen algemeen / Plasma snijder Cut 60
« Laatste bericht door giljom Gepost op 10 augustus 2018, 13:53:48 »
Ik weet niet of dit onderwerp hier thuis hoort maar ik probeer het toch, ik heb een plasma snijder Cut60 en ik ben die nu aan het uit proberen , die snijd uitstekende maar als ik met de toors wil starten dan is het moeilijk, moet ik met de toors het ijzer eerst even raken of mag dat niet, want als ik de toors er een paar mm vanaf hou dan start hij moeilijk , graag uw mening
6
Even voorstellen / Even voorstellen, Kopke
« Laatste bericht door kopke Gepost op 9 augustus 2018, 22:18:26 »
Beginnende tig lasser. Maak graag meubeltjes en steampunk dingetjes.
Nu een Stahlwerk machine en lekker aan het oefenen.

7
Elektronica / Geen lasapparaat
« Laatste bericht door mestyle Gepost op 6 augustus 2018, 22:13:42 »
Hallo

Aangezien er hier nogal wat goede knappe koppen zitteniet mbt elektra.  Ik heb een waterpomp gekregen welke op 3 fase normaal gesproken werkt. Aangezien ik dit niet als aansluiting heb en toch de pomp wil gebruiken wil ik de motor laten draaien Door middel van een condensator en maar met 1 fase 230 aan sturen. Dit alles werkt genoeg voor zo'n pomp aangezien degenet die me de pomp gegeven heeft. Heeft eenzelfde pomp ook op condensator draaien alleen is daarop niet meer af te lezen  hoeveel mf condensator ik nodig heb.

Motor type plaatje is niet heel compleet 2.5 pk 4 amp en meer niet. Nu heb ik een frequentie regelaar gekregen alleen is die niet helemaal lekker  he b alles er wel mee kunnen  testen. Weet iemand wat voor condensator ik nodig heb. En waar eventueel tenkrijgen
8
Gereedschappen / Eigenbouw manipulator
« Laatste bericht door DSL Gepost op 3 augustus 2018, 21:51:34 »
Ik ben vandaag begonnen aan een eigenbouw  lasmanipulator op Arduino basis.
Via een topic op een Amerikaans forum waarin men wat vroeg over goedkope Chinese manipulators waarin iemand postte dat hij zelf een manipulator heeft gemaakt kwam ik op het idee om daarvan een verbeterde versie te gaan maken.

Dit is het origineel.
Zie foto 1

Deze maakt gebruik van een Nema 23 stappenmotor, ik heb gekozen voor een Nema 34, die is wat sterker, en ik had beiden toevallig nog liggen.

Het grote nadeel van de eigenbouw plannen is dat de as waarop/aan de klauw zit rechtstreeks contact maakt met de lagers.
De massa van dit type manipulator zit via een veergespannen litze rechtstreeks aan een koperen massaelectrode op het frame.
Er zit echter een kunststof bus tussen die de massa electrisch loskoppelt van het metalen frame.
Dat is mooi als je een losse massaklem hebt,echter heb ik voor laswerk aan de tafel een aparte massakabel die aan de ene kant voorzien is van Dinse, de andere kant zit rechtstreeks aan het blad van mijn tafel gebout met een m14 Kabeloog en een m14 draadgat in de tafel. Voor op locatie heb ik wel een kabel met een klem, dus ook de originele massa-aansluiting met de koperen electrode komt er op.
Zie foto 2

Massa-aansluiting zit hier linksonder, deze zit in een kunststof bus waardoor er geen geleiding is tussen de aansluiting en het frame, er is enkel een verbinding tussen het massapunt en de platte litze om de as.

Voor gebruik aan de lastafel wil ik de massa van de tafel via het frame naar de klauw/bevestigingsplaat hebben, maar dat houd in dat de massa in principe ook via de lagers naar de as kan, dat wil ik niet in verband met de levensduur van de lagers.

De aanpassing die ik daarvoor bedacht heb is om de as ter plaatse van de lagers dunner af te draaien, en er een overmaat kunststof bus overheen te persen, waarna ik de bussen weer afdraai tot de diameter van de as. Als ik vervolgens de lagers op de kunststof bussen monteer is er geen geleidende verbinding meer tussen de as en de lagers.
Dus zal de massa altijd via het frame en de litze naar de 3klauw cq opspanplaat moeten, in plaats van mogelijk door de lagers naar de as.
Bijkomend voordeel is ook nog eens dat HF stralingen nu nooit via de lagers naar de Arduino kunnen komen.
Ook via de tandwielen komt er geen HF retour, ook onder het tandwiel op de as zit een kunststof bus.

Vandaag heb ik de as gemaakt inclusief kunststof bussen, alleen ben ik vergeten foto's te maken.

De Arduino en de stappenmotordriver ben ik ook nog mee bezig, ik wil namelijk de mogelijkheid om niet alleen op de manipulator zelf de richting/toerental in te stellen, maar ook nog via een draadverbonden 2e kastje. Dat kan handig zijn bij het lassen/repareren van langere beregeningspijpen, een van de klusjes die ik vaak doe voor een kennis van me.

Commentaar van de moderator Foto's opgehaald en geplaatst, bij voorkeur graag op onze server uploaden, zie voor uitleg dit topic.
9
Even voorstellen / even voorstellen vanuit Groningen
« Laatste bericht door WimvdBorn Gepost op 29 juli 2018, 13:25:03 »
Dag allemaal

Ik ben Wim van den Born, sinds een half jaar pensionado,
dus eindelijk (ook) tijd om te gaan lassen !

Ik heb een oude Volvo staan met veel laswerk ( vooral plaatwerk), en verheug me al een paar jaar op het gaan lassen eraan.
Om te beginnen nu een apparaat gaan aanschaffen ,daarvoor eerst maar even dit forum door gaan spitten.

Ik heb paar jaar terug korte lascursus ( Mig)  gevolgd, maar het echte oefenen moet dus nog beginnen.
Tijdens de cursus ook TIG gezien, sprak me ook erg aan, dus dat is nog even keuzemoment….

Groeten


Wim
10
Even voorstellen / Ook maar even voorstellen
« Laatste bericht door DucW Gepost op 26 juli 2018, 09:20:58 »
Goeiemorgen medeforumleden,

Ik ben Duc Wieggers, 24 jaar en woon in Lobith. Ja das waar de Rijn ons land binnen komt. Van jongs af aan al aan het lassen bij pappa in de schuur. Kreeg van sinterklaas ooit een flitskap. Overdag ontwerp en test ik kachels. dat houd ook in dat ik zelf de prototype's bouw. In de vrije uurtjes ben ik veel in mijn eigen vrij uitgebreide werpplaats te vinden. ik beschik door mijn gereedschapgeilheid inmiddels over de volgende machines
- Opspantafel 16mm systeem 2800x1000 (eigenouw gaten gelaserd hardox 400)
- Rowac Perfect 41 400A Mig/Mag
- Rowac 250A AC/DC Tig
- Rowac 160A Draagbare inverter

Daarnaast nog een hoop niet las machines
- Colchester draaibank 300x1000
- Thomas lintzaag tot 300x150
- Huvema Kolomboormachine MC4
- Huvema afkortzaag Bewo kloon

Werkzaamheden zijn meestal Klein las en constructiewerk, meubelonderdelen, reparatiewerk, uitlaten en verder alles wat zich aandoet. 


Mvg Duc
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
anything