Lasforum

Las processen en las apparaten => Overige lasmethodes => Weerstandlassen => Topic gestart door: Patrick op 1 mei 2009, 19:08:46

Titel: Wat is weerstandlassen?
Bericht door: Patrick op 1 mei 2009, 19:08:46
Weerstandlassen is een lastechniek waarbij elektriciteit wordt toegepast. De energie die nodig is om het materiaal in deegachtige toestand te brengen wordt verkregen door een stroom te sturen door de weerstand die bestaat op de overgang tussen de te lassen delen. Hierdoor ontstaat warmteontwikkeling met een vermogen dat gelijk is aan het product van de stroom en de spanningsval. Deze warmteontwikkeling zorgt ervoor dat het materiaal op de overgang smelt. Als het materiaal in deegachtige toestand is wordt er druk uitgeoefend op de lasplaats waardoor er een lasverbinding ontstaat. De lasspanning bij dit proces is slechts enkele Volt maar de stroomsterkte kan oplopen tot 20.000 ampère. Bij weerstandlassen moet je werkstuk geaard worden om een gevaarlijke situatie te voorkomen.

Belangrijke parameters bij het weerstandlassen zijn elektrodedruk/tijd/stroom en de elektrodegeometrie.

Het vlak op de elektroden waartussen het materiaal wordt ingeklemd moet een zekere radius hebben. Hierdoor wordt oa.de lasdiameter bepaald.