Wat is Tig Lassen?

Auteur Topic: Wat is Tig Lassen?  (gelezen 23133 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Patrick

  • Initiatiefnemer lasforum
  • Hoofdsponsor
  • Volledig forum lid
  • *****
  • Berichten: 6618
  • Ik las, jij last, wij lassen.
    • www.lasklus.nl
Wat is Tig Lassen?
« Gepost op: 1 mei 2009, 19:01:37 »
TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas, ( Eng. GTAW = Gas Tungsten Arc Welding, Duits WIG = Wolfraam Inert Gas) en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Bij TIG-lassen wordt de warmte verkregen door een plasma-boog te trekken tussen een wolfraam elektrode en het werkstuk. Door de hoge smelttemperatuur van wolfraam (3410 C) is dit een niet afsmeltende elektrode. (De temperatuur van het smeltbad ligt tussen de 6000  7000 graden, maar door de koelende werking van het langsstromende beschermgas heeft de elektrode maar een derde van de temperatuur van het smeltbad.) Het toevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd. Doordat de temperatuur bij deze manier van lassen veel hoger wordt dan bij bv. MIG/MAG lassen, kan geen CO2 worden gebruikt. Bij deze hoge temperatuur is CO2 instabiel, en vrije zuurstof tast dan het metaal aan. Edelgassen zoals argon en helium hebben dit bezwaar niet.

Het toepassingsgebied van TIG-lassen is vooral hooggelegeerd staal (RVS, roestvast staal) of aluminium. Het wordt ook regelmatig gebruikt voor laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes daar de lassnelheid vrij laag is. Aluminium, aluminiumlegeringen, magnesiumlegeringen en aluminiumbronzen worden met wisselstroom (AC) gelast, de rest met gelijkstroom (DC). Deze wisselstroom is nodig om te zorgen dat de beschermende oxide-laag van het object wordt 'weggestraald'. Nadeel hiervan is wel dat de wolfraam-elektrode daardoor heter wordt en gedeeltelijk smelt, zodat deze een ronde punt krijgt, waardoor een minder smalle las mogelijk is dan bij DC-lassen met een scherp geslepen elektrode-punt.

Met TIG-lassen kan de hoogste las-kwaliteit bereikt worden. Wel is TIG lassen de meest moeilijke vorm van lassen. Dit komt omdat, in tegenstelling tot elektrode- en het MIG/MAG-lassen, je hier ook nog manueel vuldraad toe moet voegen. Sommige toestellen kunnen uitgerust worden met een pedaal om de stroomsterkte mee te bepalen. Die neemt dan de functie van de toortsschakelaar over. Een andere optie is een uitgebreid slangenpakket met een extra draaiknop op de TIG-toorts.

Het bedieningspaneel van een modern TIG-lasapparaat heeft vele functies. Zoals:
Bedieningspaneel van een machine met veel mogelijkheden

    * Upslope
    * Hot / Cold start
    * 2e las-stroom
    * Pulserend lassen
    * Downslope
    * Gas na-stroom tijd
    * 2-takt / 4-takt
    * AC / DC stroom
    * Frequentie regeling
    * Balans regeling
    * Geheugenplaatsen om lasinstellingen op te slaan

Voor men kan gaan lassen moeten er veel afwegingen gemaakt worden.

    * Keuze van beschermgas.
    * Welke soort en diameter elektrode?
    * De diameter van de cup of misschien wel een gaslens.
    * Gebruikt ik lasbad-ondersteuning en/of backinggas?
Patrick Wouterse
Directeur Lasbedrijf Lasklus Nederland B.V.

Specialist in het lassen van elk metaal en oplossen van las problemen.

Wilt u een lasklus uitbesteden aan een professioneel lasbedrijf dat met u meedenkt
?  www.Lasklus.nl


Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 24 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.