Reparatie DC tigmachine 160 Amp

Auteur Topic: Reparatie DC tigmachine 160 Amp  (gelezen 2851 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2714
Reparatie DC tigmachine 160 Amp
« Gepost op: 19 september 2016, 21:55:35 »
Reparatie print inverter ( V-160 T)

Wees voorzichtig want op diverse plaatsen op deze print staan spanningen van 400 Volt gelijkspanning. Deze hoge spanning ontstaat door een PFC circuit.

Machine kwam binnen met de melding dat hij niets meer deed. Het display gaf geen enkel beeld. Het opstartrelais werd wel geactiveerd dus dat circuit werkte naar behoren. Conclusie zou dus kunnen zijn dat een aantal benodigde hulpspanningen niet aanwezig zijn.

Eerst de print uitgebouwt en de beide zijden bestudeerd. Geen bijzonderheden aan de print te zien. Als we het schema bekijken dan zien we dat de hulpspanningen voor een belangrijk deel door de trafo T-1 geleverd worden. Deze trafo wordt aangestuurd door een hoogspannings IC welke direct op de 400 Volt gelijkgerichte voedingsspanning is aangesloten. Dit type IC krijgt het flink te verduren en heeft zeker bij constante belasting een niet te lange levensduur. Even een korte check gedaan van de componenten rondom het IC en daar was niets bijzonders aan te ontdekken.
Dus het IC (type TOP-223Y) zal vervangen moeten worden.
Van fabriekswegen zit er aan twee zijden een flinke klodder siliconenkit op. Dus eerst dit maar eens voorzichtig verwijderen. Boutje los en de poten van het IC doorknippen.
Het zwarte gedeelte is dan eenvoudig te verwijderen en je hebt ruimte om het restant van de drie pootjes eruit te solderen zonder de print mechanisch te belasten. Nog even extra de restanten van de siliconenkit verwijderen en het nieuwe IC kan erin gesoldeerd worden. Daarna weer wat siliconenkit aanbrengen voor extra isolatie tussen de poten van het IC. Print even los getest en alle hulpspanningen waren weer aanwezig. + en - 5 V. en 15 V.
Print weer ingebouwd en de machine laste weer naar behoren.

Omdat ik dit probleem al een keer eerder ervaren had was de conclusie redelijk snel getrokken. De eerste keer duurde het beduidend langer.
Kosten van een nieuwe print hoger dan € 500,-. Het IC kost een paar euro en een uurtje reparatie waarvan de meeste tijd er nog in zit om de siliconenkit voorzichtig te verwijderen.
Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 3 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything