Reparatie lasinverter

Auteur Topic: Reparatie lasinverter  (gelezen 2480 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2714
Reparatie lasinverter
« Gepost op: 17 mei 2016, 13:08:59 »
Reparatie inverterprint BMBE inverter
Het betreft een lasinverter van Zweedse makelij

Wees voorzichtig want op diverse plaatsen op deze print staan spanningen van 325 Volt gelijkspanning. Dit komt door de 230 volt welke gelijkgericht wordt.

Machine kwam binnen met de melding dat hij niets meer deed. Opengemaakt en een blik op de print geworpen. Gezien de zwarte plek was dit heel aannemelijk.

Deze print wordt uitsluitend per set verkocht en zal dan zo rond de €  710 kosten.

Als we nu de defecte inverterprint bekijken dan zien we dat er een weerstand verbrand is. Deze zal natuurlijk vervangen moeten worden maar we moeten ook kijken of we de oorzaak kunnen achterhalen.

We kijken eerst naar het principeschema van de inverter.
Links boven komt de netspanning van 230 volt binnen en wordt via de on/off schakelaar naar de gelijkrichter V-1 gevoerd. Hier wordt de netspanning gelijkgericht naar 325 volt dc. Om het opladen van de grote condensator C-2 wat beheerst te laten verlopen geschied dit via weerstand R-2. Als de condensator opgeladen is zal de inverter starten een zal de hoofdtrafo T-1 aangestuurd worden. Op deze hoofdtrafo zit nu een hulpwikkeling welke via de aansluiting B-1 en B-2 de thyristor TY-1 aanstuurt. Deze thyristor overbrugt de weerstand R-2 zodat het volle vermogen beschikbaar is. Dit opstartproces duurt minder dan een halve seconde. Indien thyristor TY-1 niet aangestuurd wordt zal tijdens het lassen de primaire gelijkgerichte netstroom van max 20 Amp. door de weerstand gaan. Dit overleeft de weerstand niet. Het lijkt er dus in dit geval op dat de thyristor niet gewerkt heeft en dat daardoor de weerstand R-2 overleden is.
Als we nu het stuurschema van thyristor bekijken zien we het volgende: Via een hulpwikkeling op de hoofdtrafo T-1 wordt er een wisselspanning via de aansluitingen B-1 en B-2, via een condensator C1 naar de dioden D7 t/m D10 gestuurd. Hier wordt het signaal gelijkgericht, via R1 en diode D1 als een puls aangeboden aan de gate van thyristor TY-1. Dus ergens in dit circuit moet er iets fout zitten. Eerst maar de thyristor gemeten met een thyristortester. Deze was nog goed. Ook de dioden D7 t/m D10 waren in orde evenals zenerdiode D1. Weerstand R1 was ook oké. Dan als laatste de condensator C1 maar eens gemeten. Deze was van het merk Rifa en type PME. Deze condensator zou 0,33 µF moeten zijn. Helaas door veroudering meette deze condensator nog maar een fractie van zijn oorspronkelijke capaciteit. Daardoor nam zijn wisselstroomweerstand aanzienlijk toe en kon de thyristor niet meer aangestuurd worden. Deze condensator door een nieuw exemplaar van hetzelfde type vervangen. Ook de weerstand vervangen. Om het geheel weer netjes af te leveren ook de geblakerde maar nog goed functioneerden onderdelen eromheen vervangen. Tevens de print weer gereinigd en alles kan weer in elkaar gezet worden.
Als alles in elkaar zit de spanning erop en alles bleek weer netjes te werken.
Aan onderdelen slechts een paar euro uitgegeven en natuurlijk een paar uurtjes werk. Deze oplossing is veel milieuvriendelijker want we hoeven geen goede printen weg te gooien.
Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.
 

anything