Reparatie inverters.

Auteur Topic: Reparatie inverters.  (gelezen 2476 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bobbes

  • Moderator Board
  • Volledig forum lid
  • ****
  • Berichten: 2714
Reparatie inverters.
« Gepost op: 26 april 2016, 11:59:17 »
Let op, er kunnen flinke spanningen oplopend tot 500 V. dc aanwezig zijn.
Dit kan dodelijk zijn. Dus alleen eraan werken als er voldoende kennis aanwezig is.

Het eerste project betreft een voedingsprint van een machine welke in Italië gemaakt wordt en onder verschillende namen en voorzien van diverse kleuren op de markt is.
 
Klacht was dat de machine het niet meer deed. Advies van een reparatiebedrijf: nieuwe print a € 820,=. Dat is ongeveer één derde van de totale machine prijs.
Het is zonde om een op zich goede print, weg te gooien. Dat is niet erg milieuvriendelijk en dan heb ik het nog niet over de kosten.
Zoals op de foto te zien is, is er uiterlijk een weerstand in tweeën en een flinke brandplek op de print. E.e.a. zal niet alleen gerepareerd moeten worden maar ook weer schoongemaakt.

Als we het principe schema van het ingangscircuit bekijken dan zien we het volgende.
De ingangsnetspanning, hier 400 V, wordt door een grote gelijkrichter (D1)omgezet naar gelijkspanning en condensator (elco)  C2 wordt opgeladen. Dit gebeurt via weerstand R1. Deze weerstand is op de print in tweeën gebroken (ontploft). Deze weerstand heeft als functie de grote elco (C2) een beetje beheerst op te laden. Als je direct de 520 V op de elco zou zetten dan heeft deze een korte levensduur. Na ongeveer 0,5 sec worden de beide relais T1 en T2 geactiveerd en wordt deze weerstand overbrugt. Aangezien vanuit de grote gelijkrichter de volledige primaire stroom, en dit kan oplopen tot 20 Amp ,kan gaan lopen moet deze weerstand worden overbrugd.
De beide relais worden gevoed via een kleine gelijkrichter (D2) vanaf de netspanning. Om de netspanning te verlagen tot het niveau van de beide relais ( 2 x 21 volt) wordt aan de primaire zijde van de kleine gelijkrichter de spanning gereduceerd. Dit gebeurt met een weerstand (R2) en een condensator (C1). De weerstand heeft een kleine waarde (220 Ω) en geeft slechts een spanningsval van zo'n 8 volt. De condensator heeft voor wisselstroom een weerstand van ongeveer 10 KΩ. Hierover valt een spanning van zo'n 360 V. Deze condensator is gefabriceerd voor een werkspanning van 275 V en is dus in de loop der tijd ernstig in waarde afgenomen. Als de capaciteit van de condensator afneemt, neemt de wisselstroomweerstand toe. Hierdoor krijgen de beide relais na verloop van tijd een te lage spanning en schakelen niet meer in. Resultaat is dat de grote primaire stroom door de weerstand R1 loopt en deze het loodje legt.
Repareren bestaat dus niet alleen in het vervangen van de weerstand maar ook de condensator welke uiteindelijk de veroorzaker was.

Dit principe van het opladen van de grote elco('s) wordt bij veel inverters toegepast.
Bij de wat goedkopere exemplaren wordt de oplaadweerstand overbrugd met één of twee relais. De meer gerenommeerde merken hebben dit principe vroeger ook toegepast maar zijn in hun ontwikkeling inmiddels een stapje verder en hebben  hier een electronische oplossing voor bedacht bijv. een thyristor, IGBT of een ander electronisch component.

Advies:
Ga niet zonder kennis van zaken spitten in je inverter. Dit kan of tot meer schade lijden of tot een flinke schok met alle gevolgen. Dus wees uiterst voorzichtig.


Als je het niet met een hamer kan repareren dan is het een electrisch probleem

Welkom gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 7 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.